Læsø satser på at flere vil vende hjem til fiskeriet

På Læsø står fiskeri, erhverv og turisme sammen om forsøget på at tiltrække flere og gerne yngre kræfter til øen.

Der er kø til fadølsanlægget på stand E 470, hvor Læsø Fiskeriforening og Læsø Turist- og Erhvervsforening for første gang er gået sammen om at gøre opmærksom på de muligheder, den lille kattegatø tilbyder, for folk, der er friske på at flytte til eller tilbage til øen.

Men de mange muligheder til trods står de unge ikke ligefrem i kø til fiskerierhvervet, der ellers igennem århundreder har været Læsøs stolte livsnerve.

I noget, der ligner 10 år har der ikke været en fiskerilærling på nogen af Læsøs cirka 22 hjemmehørende fiskefartøjer, men de næste år regner formand for Læsø Fiskeriforening Brian Kruse Valentin med at øen vil uddanne fem-seks nye erhvervsfiskere.  De unge fiskerilærlinge kommer dog ikke af sig selv. Derfor er gode, lokale kræfter for første gang gået sammen om en stand på DanFish International, hvo­r Læsø præsenterer sig fra sin bedste side og gør reklame for de mange erhverv, der mangler arbejdskraft på øen.  Og fiskeriet er noget særligt.

– Vil du være fisker, så er du sikker på at vælge et erhverv, der står stor respekt om her på Læsø. Alle i vores lokalsamfund forstår, hvor vigtig en rolle, fiskernes arbejde spiller for hele øens erhvervsliv, siger Stina Andersen, der selv er en Læsøbo, der er vendt tilbage, og det sidste års tid har været tilflytningskonsulent i Læsø Turist- og Erhvervsforening.

 

Gryende optimisme

Hos fiskeriforeningen er der gryende optimisme bag ønsket om at flere yngre mennesker har mod på at prøve kræfter med fiskeriet.

Selv har Brian Kruse Andersen for et års tid siden skiftet sin båd ud med en større. Fra at have været alene om bord har han nu fast en mand med, og sammen med reder Erik Poulsen satser han på en øget interesse for fiskeriet på Læsø, som i dag er koncentreret på jomfruhumme.

De kan remse navnene op på tre-fire unge gutter, der alle er kommet til Læsø med henblik på at gå i lære som eller arbejde som erhvervsfisker.

– Der er stadig udfordringer i forhold til at skaffe lærlinge, der både kan og vil. Nogle må også give op – jeg havde en, der fandt ud af, at han var bange for fisk, og så dur det jo ikke, siger Brian.

 

Med og uden Det Blå Bevis

Det er ikke et krav, at folk skal have uddannelsen. Mange gange er det tilstrækkeligt med det tre uger lange kursus i Søsikkerhed, som Fiskeriskolen i Thyborøn udbyder.

– På et af de andre skibe er der ansat en 25-årig, der egentlig var uddannet skovtekniker. Det er jo i mange tilfælde en lige så god løsning, siger Brian.

Alligevel ser både han og de øvrige erhverv gerne, at flere vil gå i lære som erhvervsfisker.

– Fordelen ved at komme i lære som fisker på de lidt mindre både, er at du får lov at prøve meget mere. De lærlinge, vi får, bliver udfordret i form af mange forskellige typer opgaver. De får lov at tage ansvar, hvilket på sigt også kan betyde at de får en bredere forståelse for faget,  lyder det fra formanden for Læsø Fiskeriforening.

 

 

Danmarks Fiskeriforening indtog Foodexpo i Herning

Naturligvis var der lækre fisk på programmet, da Danmarks Fiskeriforening indtog Hal F i Messecenter Herning

Danmarks Fiskeriforening indtog Foodexpo i Herning

Naturligvis var der lækre fisk på programmet, da Danmarks Fiskeriforening indtog Hal F i Messecenter...