Vestfiskerne tager på plejehjem og efterskole

”Kend din Fisker” er klar til at tage hul på endnu et kapitel i historien om de vestjyske fiskere. Nu handler det om, at få fisk i storkøkkenerne
af Helle Kristensen
24 apr 2020

Det handler om mennesker, og det handler om relationer, når ”Kend din Fisker” om kort tid igen udgiver et kapitel i fortællingen om de vestjyske fiskeres arbejde.

Men denne gang bliver fortællingen serveret via et storkøkken. For i en tid hvor alle råber på klimavenlige madvarer, så er det oplagt at få dansk fisk på madplanen, når de danske storkøkkener skal tilberede mad til tusindvis af borgere.

Og det har otte vestjyske fiskere i den seneste tid bidraget til. De har besøgt både plejehjem, efterskoler og kantiner, og vist, hvordan deres friske råvarer kan blive til et fremragende måltid. En serie på 8 madprogrammer er produceret af produktionsselskabet COMPLOT til visning på internettet og det regionale TV2-system. TV/MIDT-VEST sender som den første region programmerne sommeren 2020. Programmerne tilbydes herefter de andre TV2-regioner. 

I 2019 rullede programserien ”Vestkystfiskerne” over skærmen på TV/MIDT-VEST  Nu er de samme otte fiskere klar til endnu engang at sætte fokus på fisken. Foto: Henrik Vinther Krogh

Skab relationen

Det hele startede med etableringen af projektet ”Kend din Fisker”. Et projekt, der fortæller om de danske fiskere og deres arbejde på en måde, der gjorde de mange fordomme, der hersker om fiskeriet, til skamme.

- I mange år har forbrugerens billede af en fisker enten været forbundet med en kvotekonge eller postkortmotivet af en lyseblå kutter, der er slæbt op på stranden. Men den almene fisker – dem, der er flest af, og dem, der fanger størstedelen af de danske konsumfisk -  dem har forbrugeren ikke længere et billede af, fortæller projektleder Heidi Ebey Grønkjær.

At tegne billedet af nutidens fisker for forbrugeren blev projektets første opgave.

At tegne et billede af den moderne blev "Kend din fiskers" første opgave. Foto: Henrik Vinther Krogh

Uudnyttet potentiale

Men forbrugeren er ikke den eneste, der skal bejles til, når det handler om at få mere fisk på de danske spiseborde. Der gemmer sig et kæmpe uudnyttet potentiale i de danske storkøkkener. Derfor har ”Kend din Fisker” nu bygget videre på deres koncept og inviteret kokke og fiskere til bords i et kreativt fiskeværksted. Og det er der kommet rigtigt meget godt ud af.

- Det gik op for os, når vi deltog på Food Festival og i andre arrangementer, at detailbranchen og storkøkkenerne generelt ved alt for lidt om fisk. De har ganske simpelt ikke deres opmærksomhed rettet mod fisken som råvare. Og det er synd og skam. For fisk er ikke alene sundt, det er også en fantastisk fleksibel råvare, når du skal lave mad til mange. Du kan udskifte fiskearten i din opskrift, uden at det har betydning for smagen i den endelige ret. Hermed kan du gå efter de fisk, der er i sæson, og få den bedste kvalitet for pengene, lyder det fra Heidi Ebey Grønkjær, der lige nu er ved at koordinere de sidste detaljer omkring optagelserne til de nye programmer.

Hvis vi skal have flere forbrugere til at spise mere fisk, så kan det blandt andet ske med hjælp fra kantiner. Foto: Helle Kristensen
Det gik op for os, når vi deltog på Food Festival og i andre arrangementer, at detailbranchen og storkøkkenerne generelt ved alt for lidt om fisk. Foto: Helle Kristensen

Et stærkt netværk

Da TV/MIDT-VEST i 2019 sendte programserien Vestkystfiskerne, var det i samarbejde med ”Kend Din Fisker”. Her fulgte man otte fiskere, der hver især fortalte deres historie og om deres liv med fiskeri. I de nye programmer er det de samme otte fiskere, der er parret sammen med en række forskellige storkøkkener. Medarbejderne fra de forskellige køkkener bliver inviteret på auktion, og her fortæller fiskerne om de forskellige typer af fisk, og også hvordan de er fanget. Derefter kommer de en tur ned på fiskekutteren, og ser hvordan arbejdet foregår om bord på kutteren. Efterfølgende mødes de i storkøkkenet, og her har fiskeren den fisk med, der skal tilberedes og serveres.

Allerede før første program er klippet færdigt, er projektet en kæmpe succes, forklarer Heidi Ebey Grønkjær.

- Vi kan se at det har en supergod effekt, at det er fiskerne selv, der taler med køkkenerne, og at de får lov at se, hvordan fiskeriet fungerer i praksis. Alle deltagerne lige fra gourmetkokke til kantinepersonalet i storkøkkener, der laver mad til flere tusind mennesker dagligt, viste en kæmpe begejstring for fisken som råvare, og de spørger, om vi kan lave lignende arrangementer igen. Det nytter virkeligt noget, at de kommer ud og møder fiskerne. Vi hører blandt andet tilbagemeldinger om, at de er enormt imponerede over, hvor professionelt det foregår, når fiskene håndteres, at de er overraskede over, at der er så rent og pænt ombord på bådene, men også at de pludselig ser rigtigt mange muligheder i fisken som råvare. Vi får skabt et stærkt netværk, og det er det, der gør, at det så fedt at lave den slags programmer. Vi kan se, at det giver pote, konstaterer Heidi Ebey Grønkjær.

Alle deltagerne lige fra gourmetkokke til kantinepersonalet i storkøkkener, der laver mad til flere tusind mennesker dagligt, viste en kæmpe begejstring for fisken som råvare. Foto: Helle Kristensen

Fra kantine til middagsbord

Hun understreger, at samarbejdet med storkøkkenet i sidste ende også gerne skulle ende med, at flere forbrugere ønsker at sætte fisk på spisebordet derhjemme. Får når de bliver præsenteret for fisken i kantinen eller på restauranten, skaber det lysten til også selv at spise mere fisk derhjemme.

Men arbejdet er langt fra afsluttet. ”Kend din Fisker” vil fortsætte med at italesætte fiskerne og deres arbejde, forklarer Heidi Ebey Grønkjær: 

- Vi bliver aldrig færdige med at fortælle den gode historie om fisken og fiskerne. Det er nødvendigt, at vi bliver ved med at skabe en stærk fortælling og et netværk, der er med til at udbrede den gode historie om dansk fiskeri, og den store betydning fiskeriet har i store dele af Danmark.

De sætter fisk på menuen

En børnehave, en efterskole en gourmetrestaurant eller et plejehjem. Umiddelbart har disse ikke meget til fælles.  Og så alligevel?! For sammen med fiskerne finder de nye måder at sætte fisk på menuen. Og det bærer fiskerne en stor del af æren for. Følgende fiskere har deltaget i programmerne:  
Jesper Kobberholm, L 299 Mallemukken

Tamme Bolt, L 757 Aaltje Postma

Thomas Hansen, RI  146 Polaris

Martin Kynde, L232 Tove Kynde

Johan Løvendahl, RI 468 Juli-Ane

Kenneth Nielsen, L 353 Biscayen

Johnny Pedersen, L 347 Palermo

Kurt Adsersen, RI 527 Vibeke Bram

Læs mere om:

Flere Nyheder