Brexit aftale nærmer sig: Katastrofe for dansk fiskeri

EU er tæt på at indgå en aftale med UK. En aftale, der kan koste dansk fiskeri dyrt - og ikke lever op til EU's løfter om at kæmpe for fiskeriet

EU er tæt på at indgå en aftale med Storbritannien om vilkårene for Brexit. En aftale, der kommer til at koste dansk fiskeri dyrt. Sådan forlyder det fra irske medier. 

For at få adgang til britisk farvand og for at få lukket en samlet aftale er EU’s forhandlere klar til at betale en alt for høj pris i form af fiskekvoter for at gøre Storbritannien tilfredse. Det ser man på med stor alvor i dansk fiskeri.

– EU’s forhandlere er i gang med at smide fiskeriet under bussen. Til trods for, at de igen og igen har lovet, de vil kæmpe for fiskeriet til det sidste. Det er en dybt bekymrende udvikling, der kan komme til at koste mange danske arbejdspladser i fiskeriet og i følgeerhvervene. Det tegner til at blive en katastrofe for Danmark, udtaler Svend-Erik Andersen formand for Danmarks Fiskeriforening.

I dansk fiskeri har man gennem hele forløbet ønsket relativ stabilitet, der betyder, at fiskeriet vil kunne fortsætte som hidtil. Det har været afgørende for dansk fiskeri, der henter 40% af deres fangster og 30% af omsætningen i britisk farvand. Det har fået fuld opbakning fra statslederne i EU. Derfor er man i det danske fiskeri rystede over udviklingen, og understreger, at man hellere ser en aftale mellem EU og Storbritannien uden fiskeri indgår end en dårlig aftale, hvor der betales en alt for høj pris for adgangen til britisk farvand.

– Vi er blevet svigtet. De mange løfter fra politikere og fra EU’s chefforhandler, Michel Barnier, om at værne om dansk og europæisk fiskeri er blevet glemt. Nu bliver vi kastet for hajerne. Det kommer til at kunne mærkes. Især her i Nordjylland. Det kommer til at koste fiskeskibe og arbejdspladser på land. Konsekvenserne for det danske fiskerierhverv vil være uoverskuelige. Vi er bedre stillet uden en aftale, end med et EU, der på den her måde sælger ud, lyder det fra Fridi Magnusen, Formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation.

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget store mængder stenbidere

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget...