Evt. Brexit-regning bør deles solidarisk af hele fiskeriet

Pt ser det ud til, at det demersale fiskeri skal betale uforholdsmæssigt meget for at få en Brexit-aftale på plads. Det skaber bekymring hos DFPO

Det årelange Brexit-drama nærmer sig sin afslutning. Der tegner sig et dystert billede for dansk fiskeri, og der er stor bekymring for, at slutspillet får en kedelig udgang set med fiskeriets øjne. EU’s forhandlere har tilbudt Storbritannien store mængder fisk for at få lukket en aftale og for at sikre EU-fiskere adgang til britisk farvand.

For at gøre ondt værre ser det på nuværende tidspunkt ud til, at torskefiskeriet, eller det vi kalder det demersale fiskeri, i Nordsøen, skal betale uforholdsvis meget for at få aftalen på plads. Det skaber stor bekymring hos formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, der opfordrer politikerne i EU og i Danmark til at sikre, at en eventuel regning for en aftale skal deles solidarisk af hele fiskeriet. 

– Brexit tegner til at ende i den katastrofe, vi hele tiden har frygtet. Det er meget bekymrende, og det kommer til at koste danske arbejdspladser. Desværre er der ovenikøbet også rygter om, at det demersale fiskeri, kommer til at betale et uforholdsmæssig højt bidrag for adgang til britisk farvand – også selvom de aldrig har været i, eller har planer om fiskeri i britisk farvand. Det er simpelthen ikke rimeligt, og jeg opfordrer regeringen og EU’s forhandler til at sikre en forhandlingsløsning, hvor regningen bliver fordelt solidarisk mellem de forskellige fiskerier, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

 

Dansk fiskeri i BBC, FRANCE 24 og TV-avisen

Også direktør Kenn Skau Fischer er bekymret for den seneste udvikling – og hvordan Brexit-dramaet ender.

Det har han bl.a. fortalt til BBC og FRANCE 24. Begge Tv-stationer ville gerne høre om Brexits konsekvenser for dansk fiskeri og Danmarks Fiskeriforenings kritik af, at fiskeriet kastes under bussen. Det samme var i fokus i TV-avisen på DR i lørdags, hvor Svend-Erik Andersen advarede om, at Brexit kan ende som en katastrofe for dansk fiskeri.

Se indslagene her:

 

Forhandlingerne fortsætter…

I weekenden lød EU’s udspil, som både fiskere i Frankrig, Danmark og alliancen af EU’s fiskeflåde, EUFA, mente var alt for vidtgående, på en reduktion på 25 procent. Det fortalte irske medier, og det blev bekræftet af danske korrespondenter.

Briterne afviste forslaget, og ifølge Bloomberg News og The Guardian er de kommet med et nyt forslag, hvor EU skal fiske omkring en tredjedel mindre i britisk farvand målt i værdi. De har tidligere foreslået en reduktion på 80 procent, så 60 procent.

Seneste melding fra Bloomberg News er, at EU afviser dette forslag.

Biolog: Ålegræs alene kan ikke redde havet

Har man oversolgt idéen om ålegræs som redningsplanke? Ja, lyder svaret fra en biolog, der opfordrer til at få styr på udledningen af næringsstoffer

Biolog: Ålegræs alene kan ikke redde havet

Har man oversolgt idéen om ålegræs som redningsplanke? Ja, lyder svaret fra en biolog, der...