Søg tilskud til energi-effektiviseringer

Fra 18. januar til 1. februar 2021 er det muligt at søge om tilskud til energioptimeringer. Også fiskere kan søge tilskud, men det er med at komme...
af Line Dalgaard Jensen
15 dec 2020

Ny skruedyse? Hybrid-fremdrivning? Eller hvad med LED-belysninger?

Der er mange smarte måder at skrue ned for energiforbruget ombord – og dermed reducere udgifterne til brændstof ombord. Og tilmed kan nu også søge om tilskud hertil.

Energistyrelsen har nemlig en ny tilskudsordning klar ”Erhvervstilskud til energieffektiviseringer” med over 3,5 mia. kr. som skal bruges som tilskud til energieffektiviseringer over de næste 10 år – også i fiskeriet. Der åbner en ansøgningsrunde, hvor man kan søge fra 18. januar til 1. februar 2021. Der er 175 mio. kr. i puljen.

Har man brug for hjælp til sin ansøgning, så skal man dog ikke vente. Både NOENCO og Dansk Energirådgivning er klar til at hjælpe fiskere med at udarbejde ansøgning og vurdere potentialet i fiskernes energiideer.

- Man skal ikke bare søge for tilskuddets skyld, men fordi det er en sund og god investering. Der skal være en god business case og en gennemarbejdet ansøgning, råder Ole Jakobsen, Dansk Energirådgivning, som har stor erfaring med at rådgive fiskere.

- Der vil være skarp konkurrence, så det er vigtigt, at man forbereder sig grundigt og skruer op for ambitionsniveauet. Der skal være store besparelser at hente, og projektet må gerne være omfangsrigt, lyder nogle af tipsene fra Niels Dal, NOENCO, der har specialiseret sig i energi, CO2 og NOx-beregninger inden for skibsfart.

Der kommer ca. 5 ansøgningsrunder i 2021.

Erhvervstilskud til energieffektiviseringer

Formålet med tilskudsordningen er at sænke energiforbruget i Danmark, og et led i målet om at reducere Danmarks CO2-udledninger med 70 procent i 2030.

Pengene kan søges af privatejede produktions-, handels-, og servicevirksomheder; og her er fiskerne også med. Et fiskefartøj regnes for en produktionsvirksomhed. 

Jo mere energi - og især fossile brændstoffer - man kan spare pr. investeret krone, desto større er ens chance for at komme i betragtning til de mange penge. 

Der er afsat 3,5 mia. kr., som skal bruges som tilskud til energieffektiviseringer over de næste 10 år. I første runde er der 175 mio. kr. at søge om.

For at man kan få tilskud, skal man søge og få tilsagn om det, inden man bestiller sin ordre. Der skal ansøges i god tid, da det kan tage op til fire måneder, før man får svar.

Der udbetales ikke tilskud på under 10.000 kr. Det svarer ca. til en brændstofbesparelse på 2500 liter diesel pr. år.

Flere Nyheder