Mere EU-indflydelse til Søren Gade

Briternes farvel til EU kræver rokader i Parlaments-udvalgene. Søren Gade er nu både næstformand og koordinator i Fiskeriudvalget
af Claus Kirkegaard
20 feb 2020

Europaparlamentsmedlemmet Søren Gade er onsdag den 19. februar blevet udnævnt til koordinator for den politiske gruppe Renew Europe i Fiskeriudvalget.

Han sidder i forvejen som næstformand i samme udvalg, og dermed har han nu fået endnu mere indflydelse på det for Danmark så vigtige udvalg.

Britiske Chris Davies måtte sammen med sine landsmænd forlade EU-Parlamentet, da Brexit blev en realitet. Og dermed måtte han også forlade formandsposten i Fiskeriudvalget, hvor Søren Gade har siddet som næstformand siden Parlamentsvalget.

Han ville gerne have haft formandsposten, men måtte indse, at det var noget nær en umulighed, når de store nationer meldte deres interesse.

- Det kunne da have været spændende at få formandsposten, men realistisk set, så er vi ikke store nok til at få sådan en post. Vi havde møde i Fiskeriudvalget i dag (onsdag, red.), hvor jeg foreslog franskmanden Pierre Karleskind til posten. Han blev valgt uden modkandidater, siger Søren Gade.

Som formand for et udvalg kan man ikke også sidde som koordinator, så den tillidspost måtte Pierre Karleskind give afkald på.

- Den post var vi flere, der gerne ville have. Jeg tilbød så et kompromis, hvor jeg har sagt, at jeg gerne vil have posten som koordinator i 2020 og 2021. Hvis der så er andre, der gerne vil have posten derefter, så træder jeg frivilligt tilbage, lyder det altså fra den nye koordinator i Europaparlamentets fiskeriudvalg, Søren Gade.

Der er ikke noget til hinder for, at næstformanden i et udvalg kan være koordinator, så den post sidder Søren Gade fortsat også på.

- Jeg synes, det er vigtigt med en nordisk stemme, når vi diskuterer de enkelte filer og lovforslag. Og fordi jeg også kan blive som næstformand i Fiskeriudvalget, har jeg nu fået mere indflydelse, og det er vigtigt i den tid, vi står over for, siger Søren Gade.

Hvad er en koordinator i EU-sammenhæng?
De politiske grupper i EU-parlamentet vælger ét af sine medlemmer i hvert udvalg til at være koordinator. Udvalgskoordinatoren er gruppens talsmand i udvalget. Her forbereder de udvalgsbeslutninger med andre koordinatorer, især i procedurespørgsmål og udpegning af ordførere. Derudover mobiliserer de deres gruppemedlemmer i vigtige afstemninger og kan udpege skyggeordførere.

Kaster sig over industrifiskeriet

Gruppen af koordinatorer i EU-Parlamentet er for størstedelens vedkommende fra det sydlige Europa. Det vil give mere balance, hvis der kom en fra det nordlige Europa, mener Søren Gade.

- Det brugte jeg blandt andet som argument, og Pierre Karleskind, som nu er formand, var ham, der skulle få enderne til at nå sammen. Han fik det lavet således, at jeg nu er koordinator til udgangen af 2021, og så må vi se til den tid. Det er bare vigtigt med en nordisk stemme, når vi diskuterer de enkelte filer og lovforslag, siger Søren Gade og kommer med et eksempel:

- For eksempel den regel med, at industrifiskerne skal melde alle fangster over 50 kg. ind, inden de sejler i havn. Det er en ting, jeg vil kaste mine kræfter ind i. Og her kan jeg få lidt lettere adgang, når nu jeg bliver koordinator. Det problem skal vi have løst for industrifiskeriet. Der er for mange arbejdspladser, der står på spil.

Læs mere om:

Flere Nyheder