Fiskere sejler til Aalborg i protest

Fiskere og deres fartøjer sammen i opråb til ministeren: Vi har nået vores grænse nu!

Det bliver formentligt et smukt syn, når 40 fiskekuttere fredag morgen d. 31. januar lægger til kaj i Aalborg Havn kl. 7.00. Men også et syn med et dystert budskab. For fiskerne er møre – de har fået nok, efter fiskeriminister Mogens Jensen annoncerede, at han vil have kameraovervågning på fiskefartøjer i Kattegat, hvilket de netop drager til Aalborg for at tale med ham om til et stormøde.

– Vi håber, at fiskeriminister Mogens Jensen vil lytte til fornuft. Fiskeriet har fået nok! Nok af den konstante mistænkeliggørelse af vores erhverv. Nok af politikere, der lover guld og grønne skove. Nok af konstante beskyldninger om snyd. Og nok af embedsmænd og politikere, der uden at lytte til fiskeriet, træffer afgørelser, der påvirker fiskernes hverdag og deres lyst til at passe deres arbejde, siger Læsø-fisker Thomas Christiansen, der er talsmand for de fiskere, der deltager i sejladsen.

Fiskerne ønsker fornuftige arbejdsvilkår

Håbet er, at fiskeriministeren vil lytte til et samlet erhverv, og forstå, at det ikke bare handler om kamera. Det handler om at skabe nogle fornuftige arbejdsvilkår, som sikrer, at dansk fiskeri også i fremtiden kan være et erhverv i udvikling og balance. 

 – Gennem de seneste år er vi blevet pålagt den ene regel efter den anden. Vi har tilpasset os de skiftende kvotegrundlag, og arbejdet videre under arbejdsforhold, der bliver besværliggjort fra år til år. Men med udsigten til, at vi skal overvåges med kamera, har vi nået grænsen for, hvad vi kan og vil finde os i. Vi har fået nok, siger Thomas Christiansen, der henviser til de mange regler og restriktioner, som fiskeriet gennem de seneste år er blevet pålagt. Det er ikke til at overskue:

– Jeg kender ingen fiskere, der ikke i en eller anden grad bekymrer sig om, hvad regeringen finder på næste gang. Vi forsøger, så godt vi kan, at holde hovedet oven vande, trods det faktum, at vi konstant bliver pålagt ændringer, der ikke bare har betydning for vores arbejdsdag, men i værste fald kan betyde, at vi mister evnen til at skabe stabile rammer for vores familie i vores hverdag. 

Det er svært nok at være fisker

Fiskeskipperen fra Læsø har selv for nyligt sat sin båd FN 226 Andrea Klitbo til salg. Han er træt og magter ikke fiskeriet mere. Han vil ud. Også selvom det betyder, at han må sælge sit fartøj med tab og tage lån i sin friværdi. Han har ikke længere lyst til at fiske. Og han er ikke den eneste.

– Der er flere, der enten har sat deres båd til salg, eller overvejer at gøre det, siger Thomas Christiansen, om end udsigten til salg kan være lang. Der er nemlig ingen, der tør investere i fiskeriet, som tingene ser ud nu. Kvoterne på torsk er værre, end de har været længe, og BREXIT kan ligeledes få store økonomiske konsekvenser for fiskeriet. 


- Det er svært nok at være fisker i forvejen. Hvorfor skal vi nu også udstilles som kriminelle? Vi er så frustrerede. Og det er grunden til, at vi gør det her, siger Thomas Christiansen.

Sejladsen til Aalborg er et opråb til ministeren. Fiskerne har fået nok. Indførelsen af kameraovervågning var dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Foto: Fiskerforum/PmrA