Lillebælt: Iltsvind og færre fisk bekymrer fiskerne

Fisker Lars Hast oplever færre og færre fisk. Årsagen er iltsvind pga. næringsstoffer forklarer professor

– Normalvis om sommeren kunne vi fange op til 70 til 80 kilo fisk på en god dag. I dag er du heldig, hvis du fanger så mange, som du selv kan spise.

Sådan siger Skærbæk-fisker Lars Hast til dr.dk, som oplever færre og færre fisk kystnært. Og det er ikke bare ham, der er uheldigt. Fiskeriet er ikke, som det har været i Lillebælt, og flere er stoppet, fordi der ikke er mange fisk at komme efter. Der er problemer med iltsvind, som skyldes én ting, påpeger Erik Kristensen, professor i havbiologi på Syddansk Universitet overfor dr.dk:

– Det skyldes næringsstofferne. Det hersker der ingen tvivl om, for næringsstoffer er mad for algerne, så er der meget lys, er der meget næring, og så eksploderer de i vækst.

Mængden af næringsstofferne kvælstof og fosfor øger algevæksten, og det fører til kraftig algevækst, iltsvind og i værste fald fiskedød.

Forskeren tilføjer, at det især er af kvælstof og fosfor fra landbrug og renseanlæg rundt om i landet, som har gjort havmiljøet dårligere. Vand, der indeholder fosfor og kvælstof, er ikke farligt at bade i, men det har store konsekvenser for dyrelivet i vandet.

– Hvis vi ikke får mindsket næringsudledningen, så får vi heller ikke mindsket iltsvindene. Så får vi ikke bunddyr tilbage. Så får vi ikke fisk tilbage. Så det er en kædereaktion, og den skal vi have vendt, siger Erik Kristensen.

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...