Elin er klar til fremtidens fiskeri

HG 281 Elin er søsat, og bag nybygningen fra JOBI værftet står en kvinde med ben i næsen og passion for fiskeriet

Elin Virgarsdottir Tindskarð er ikke alene datter af en fisker, hun er også reder – og hvis det står til hende, skal rederiejer være hendes titel de næste mange år. Ikke fordi hun brænder for at fiske, men fordi hun brænder for fiskeriet. Og netop derfor har hun investeret i en nybygget trawler på 24 meter. Nybygningen skal fiske demersalt og pelagisk fiskeri i Skagerrak. For med de fremtidsudsigter, der er for dansk fiskeri, er det nødvendigt, at der kan drives et fiskeri, hvor det bliver muligt at tilpasse sig markedssituationen:

– Vi har valgt at satse på et fleksibelt fiskeri, hvor vi både kan fiske konsumfisk, hummere og industrielle arter, fortæller Elin Virgarsdottir Tindskarð, om de fiskearter HG 281 Elin skal fiske efter.

HG 281 Elin var endnu ikke var søsat, da corona første gang slog hul i eksportmarkedet, og derfor ramte krisen heller ikke rederiet økonomisk, i hvert fald ikke i samme grad som de fartøjer, der landede fisk til rekordlave pris. Men corona har alligevel påvirket planlægningen af det fremtidige fiskeri og givet anledning til mange overvejelser:

– Det er vigtigt, at vi forholder os til de udfordringer der eksisterer i fiskeriet, og at vi forsøger at planlægge vores aktiviteter, efter hvordan vi får det mest effektive fiskeri. For det tror jeg på, er nøglen til at skabe en god forretning i fiskeriet fremadrettet, fortæller Elin Virgarsdottir Tindskarð. 

 

Vi må tilpasse os udviklingen

Elin Virgarsdottir Tindskarð er selv opvokset med en far, der var fisker, og hun har derfor også gennem tiden oplevet, at det går op og ned i fiskeriet. Selvom dansk fiskeri lige nu er mere udfordret, end det har været i mange år, så tror hun fortsat på, at der er en fremtid for de danske fiskere. Og endda en god fremtid! Men det kræver, at man tør se muligheder frem for begrænsninger.

– Det værste, vi kan gøre, er at sætte os ned og insistere på, at vi vil fortsætte med at gøre tingene, som vi altid har gjort. For verden udvikler sig, og vi er nødt til at tilpasse os den udvikling. Den grønne omstilling kan sagtens tale til vores fordel, men ikke uden, at vi selv går ud og viser, hvem vi er, og alt det gode, vi bidrager med. Når du går igennem en krise, så udvikler man sig og lærer af det. Jeg tror, det er vigtigt at understrege, at vi selv bestemmer, hvilken rolle vi har. Fiskeriet bidrager med sunde fødevarer der har et lavt CO2-aftryk, og ovenikøbet skaber fiskeriet arbejdspladser i lokalsamfundet og bidrager med vækst. Alt sammen noget, der er enormt positivt. Men vi skal blive meget bedre til at fortælle den historie, frem for altid at fremhæve de udfordringer vi møder, siger rederiejeren fra Hirtshals.
Hun påpeger dog også, at det er nemmere sagt end gjort. For når nettet strammer til omkring fiskeriet, og fiskerne bliver truet på deres levebrød, så er det svært at finde overskuddet til, at fortælle den gode historie.

 

 

En velfungerende arbejdsfordeling 

Til at fiske med det nybyggede fartøj har Elin Virgarsdottir Tindskarð ansat to dygtige og erfarne skippere. De fisker sammen med besætningen i turnus – en uge ude og en uge hjemme. Og særligt besætningens arbejdsforhold, er der tænkt meget over, under arbejdet med at bygge det nye skib: 

– Vi har gjort rigtigt meget for at sikre gode arbejdsforhold ombord, da vi designede det nye skib, så vi ikke slider unødvendigt på mandskabet og også sikrer, at de har gode forhold, når de er på vandet, fortæller Elin Virgarsdottir Tindskarð.

I alt er besætningen på fire mand, når HG 281 Elin sejler ud for at fiske. En skipper, to dæksmænd og en lærling. Deres job er at sikre fangsten, mens Elin Virgarsdottir Tindskarð selv står for at få den administrative kabale til at gå op i en højere enhed inde på landjorden. 

– Mit daglige arbejde består i at samle trådene og sikre, at vi imødekommer de mange krav, der stilles til dokumentation for fiskeriet. Den administrative arbejdsbyrde er i dag så tung, at det næsten er umuligt for fiskerne selv at løfte opgaven, lyder det fra Elin Virgarsdottir Tindskarð, der derfor sagtens kan forholde sig til, at mange fiskere er ved at drukne i papirarbejde:

– Det er en klar styrke for min virksomhed, at jeg sørger for, at der er styr på den administrative arbejdsbyrde, for så kan besætningen ude på vandet fokusere på det, de er gode til, nemlig at fange fisk.

Fiskerne har fanget godt med langer

Fiskerne har landet næsten dobbelt så mange langer i årets første tre måneder, end de gjorde i samme periode sidste år

Fiskerne har fanget godt med langer

Fiskerne har landet næsten dobbelt så mange langer i årets første tre måneder, end de...