Opråb fra landet: Vi har brug for en holdningsændring

S486 Sajoni har sat kursen mod København. Den nordjyske rejebåd skal deltage i demonstrationen

– Vi kommer med begge både, lyder det fra skipper Henrik Terpet der er medejer af de to nordjyske rejekuttere S386 Casilo og S486 Sajoni. Sammen med besætningen har han valgt at bruge weekenden på at sejle til København. Sejlturen fra Skagen til Langelinie tager ca. 19 timer – hvis man vel at mærke sejler lidt økonomisk. Og det gør Henrik Terpet, for det er ikke helt billigt at sejle en fiskekutter fra Skagen til København og retur igen.

– Der er da ingen tvivl om, at det havde været bedre for økonomien at tage ud at fiske, men jeg kan faktisk ikke se, at vi har råd til ikke at deltage i den her demonstration, lyder det fra Henrik Terpet. Han håber, at regeringen nu endelig vil forstå, at det er nødvendigt at kigge indad og overveje, om ikke det er på tide, at man ændrer kursen og begynder at skabe løsninger i dialog med erhvervslivet.

Fiskerne oplever nemlig i stigende grad, at den måde myndighederne lovgiver på, skaber problemer, når de skal udføre deres arbejde. Hver gang Henrik Terpet sejler på havet, er det med en bekymring om, at hans arbejdsdag ender med en politianmeldelse.

– Lovene er blevet så komplicerede, at de nærmest er umulige at overholde, og det bliver nødt til at stoppe, for ellers ender man med at afvikle erhvervet, lyder det bekymret fra Henrik Terpet. En bekymring han deler med mange andre fiskere.

Der er brug for en holdningsændring

I fiskeriet har man længe forsøgt at råbe politikerne op. Men uden held. Og regeringens behandling af minkavlerne, blev dråben der fik det famøse bæger til at flyde over for fiskerne.

– Vi gør det her, fordi vi har brug for en holdningsændring, hos de mennesker der udarbejder regler og lovgivning. De bliver nødt til at lytte til de erhverv, og de mennesker der arbejder i fødevare- og produktionsdanmark. Hvis man fortsætter på den her måde, opnår man ikke andet, end at der skabes splid i samfundet. Vi ønsker ikke særbehandling, men vi vil tages med på råd, vi vil høres, og vi vil anerkendes for at bidrage til velfærdssamfundet. De grønne organisationer tordner frem, og de har travlt med at lukke det hele ned og spænde ben for landbrug og fødevareproduktion, men det hænger ikke sammen i virkeligheden. Og når en lov først er indført, så kan den ikke lige ændres igen, heller ikke selvom den er umulig at overholde. Derfor er det så vigtigt, at politikere og myndigheder lytter til os, og tager os med på råd, når man træffer beslutninger for erhvervslivet. For vi vil gerne medvirke til at skabe gode og holdbare løsninger, konstaterer Henrik Terpet, der er 52 år, og har fisket siden han var 16 år.

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...