Redskabskrav i Kattegat presser små både ud af fiskeriet

Fartøjer under 10 meter i Kattegat har fået en seriøs mavepuster med de nye redskabskrav

Fartøjer under 10 meter i Kattegat har fået en seriøs mavepuster. Med de nye redskabskrav er det nemlig tæt på umuligt for dem at fiske lovligt i Kattegat.

For langt de fleste fartøjer er den nye bekendtgørelse en klods om benet – for den gør det ikke nemmere at være fisker. Men for de små både under 10 meter er bekendtgørelsen en gedigen mavepuster, der truer med at slå økonomien ud af deres fiskeri. Humlen er, at de redskaber, der er tilladt for fiskerne at anvende, ikke fungerer i praksis, fordi de små både ikke har tilstrækkelig trækkraft.

Lars Peter Jensen, der er direktør hos Strandby Net, forklarer, at de redskaber, der er tilladt at fiske med, er udviklet til væsentligt større både.

– Hvis man ikke har kendskab til fiskeri, så er det ikke umiddelbart nemt at forklare, hvorfor det ikke kan fungere. Men det er lidt som at spænde en hestetrailer bag en Citroén C1. Det kan måske godt lade sig gøre, mens bilen står parkeret, men i det øjeblik du drejer nøglen og vil køre frem, så opstår problemet. Der mangler vægt og trækkraft, forklarer Lars Peter Jensen, som gennem den seneste måned har hjulpet med at montere de nye lovpligtige fiskeredskaber.

Og det er en sej omgang. Bogstaveligt talt.

Det er nærmest umuligt
For det første kniber det med pladsen til redskaberne. Mange af bådene har slet ikke plads til, at redskabet kan sidde på deres tromle. Men det allerstørste problem opstår, når nettet kommer i vandet, og der skal fiskes. For de små både har ikke tilstrækkelig trækkraft til, at redskabet kan fungere korrekt. Redskaberne, der er udviklet til væsentligt større både, er både tungere og større, end hvad en mindre båd kan trække, og det betyder, at trawlet ikke kan fungere korrekt. Det kan eksempelvis betyde mere turbulens, at redskabet bliver fyldt op med tang og skidt, eller at nettet simpelthen klapper sammen, så fangsten ryger ud igen. Og Lars Peter Jensen påpeger, at det både er hummerfiskeriet og konsumfiskeriet, der bliver ramt: 

 – Det er utroligt svært for de små fartøjer, hvis ikke umuligt, at drive fiskeri, hvis ikke man får ændret disse redskabskrav konstater Lars Peter Jensen.

 

Dispensation og prøvefiskeri

Håbet er derfor, at man fra politisk side vil give en dispensation til, at fartøjer under 10 meter kan fiske med de redskaber, der tidligere har været tilladt, indtil man får fundet en løsning, der kan fungere i praksis. Og direktøren fra Strandby Net har allerede været i gang ved tegnebrættet for at finde en løsning:

– Den bedste og billigste løsning er, at man får lov at flytte panelet op i den koniske del af trawlet, så man kan få en fangstpose, der er kortere. Det tror jeg, vil være en fin løsning, som fiskerne kan leve med, lyder det fra Lars Peter Jensen, der har lavet en lignende løsning til de mindre både der fisker i Nordsøen.

Danske fiskere tilfredse med kommende tobis-opgør mellem EU og Storbritannien

EU-Kommissionen indleder nu en sag imod Storbritannien efter Storbritanniens beslutning om at lukke for tobisfiskeri i britisk farvand. Den udvikling hilser Danmarks Fiskeriforening velkommen

Danske fiskere tilfredse med kommende tobis-opgør mellem EU og Storbritannien

EU-Kommissionen indleder nu en sag imod Storbritannien efter Storbritanniens beslutning om at lukke for tobisfiskeri...