Fiskerikontrollens metoder minder om chikane

Knap havde Fødevareministeriet udsendt den nye bekendtgørelse, før Fiskerikontrollen stod klar på kajen til at sanktionere fiskerne i Strandby

Ifølge den bekendtgørelse, som Fødevareministeriet udsendte den 28. august, skal fiskefartøjer, der fisker i Kattegat have monteret særligt selektive redskaber. Hvilke redskaber, der er lovlige at fiske med, fremgår af den udsendte bekendtgørelse. 

Men når bekendtgørelsen udkommer fredag middag og træder i kraft tirsdag, så er det ikke realistisk at tro, at fiskerne kan nå at få monteret redskaberne før loven træder i kraft. Det afholdte dog ikke Fiskerikontrollen fra at kontrollere fiskernes redskaber torsdag d. 3 september på havnen i Strandby.

Flere fiskere røg i kontrollens net under denne kontrol. Også de fiskere, der havde bestilt tid hos vodbinderen, men endnu ikke havde nået at få monteret redskaberne, blev sanktioneret, da kontrollen gennemgik redskaber. 

 

Vil ikke finde sig i mere

Men kontrollens fokus på fiskernes redskaber stopper ikke her. Mandag morgen havde Henrik Krogh Larsen besøg af kontrolskibet Havørnen. Der blev kontrollere bifangst og redskaber, under det 3 timer lange besøg og kontrolbesøget sluttede i en god tone. 
Men da FN 261 Stjerne har lagt til kaj, og skipper Henrik Krogh Larsen er kørt hjem, dukker Fiskerikontrollen op og vil igen kontrollere redskaberne, på trods af at man kort tid forinden har udført redskabskontrol til søs. 

– Jeg sad og spiste lidt morgenmad, inden jeg skulle til køjs, og pludselig står der en medarbejder fra Fiskerikontrollen i messen. Han vil kontrollere BMS, men han beder mig også starte motoren op igen, så de kan kontrollere redskaberne. Det nægter jeg, for jeg vil ikke bare starte båden op, når skipperen ikke er her, forklarer besætningsmedlem Henrik Hjerl Carstensen, der ligeledes også er forundret over, at kontrollen ikke bærer masker og handsker, når de træder ombord på et fartøj, hvor besætningen og deres familiemedlemmer er særligt udsatte som følge af kronisk sygdom.

Han beder kontrollen forsvinde – og medarbejderen fra Fiskerikontrollen går op på kajen.

Kontrollen insisterer dog på, at redskaberne skal kontrolleres igen, så Henrik Hjerl Carstensen må ringe efter Henrik Krogh Larsen, der er kørt hjem for at sove. Da han ankommer på kajen, nægter han at starte båden op igen, så redskaberne kan kontrolleres. For kontrollen til søs har allerede kontrolleret redskaberne.

Situationen er tilspidset – og fiskerne føler, at kontrollens besøg mest af alt minder om chikane. For hvorfor bruge tid på at kontrollere noget, der allerede er kontrolleret? 

– Jeg vil ikke finde mig i det. Det minder mest af alt om chikane, så jeg siger til dem, at såfremt de vil kontrollere mine redskaber igen, så må de komme tilbage med en dommerkendelse, lyder det fra Henrik Krogh Larsen, der påpeger, at FN 261 Stjerne er udtaget til kameraforsøg, og derfor ikke er underlagt de nye redskabskrav. 

 

Kontrollens metoder skaber usikkerhed

Formand for Strandby Fiskeriforening, Claus Hjørne, bekræfter, at kontrollens metoder lige nu skaber stor frustration blandt fiskerne på kajen. For fiskerne har en opfattelse af, at kontrollen målrettet går efter at finde noget, som de kan slå ned på. Og det skaber usikkerhed: 

– Mine medlemmer er dybt frustrerede, og de føler, at kontrollens arbejde lige nu minder om chikane. Fiskerne skal selvfølgelig montere de redskaber, som loven foreskriver, men man er nødt til at give dem en ærlig chance. Det er ikke rimeligt, at man udfører kontrol og sanktionerer, når bekendtgørelsen kommer så sent, at de ikke har en ærlig chance for at imødekomme lovkravene. Jeg forstår godt fiskernes frustration – og det er ikke rimeligt, at de skal bøde for, at myndighederne ikke orienterer om lovændringer i ordentlig tid. 

DFPO agter at klage til fiskerikontrollen over episoden med FN 261 Stjerne.

TripleNine sætter rekord med historisk høj indtjening

Den internationale producent af fiskemel og fiskeolie, TripleNine, med hovedsæde i Esbjerg, har netop offentliggjort sit regnskab for 2023, og tallene taler deres tydelige...

TripleNine sætter rekord med historisk høj indtjening

Den internationale producent af fiskemel og fiskeolie, TripleNine, med hovedsæde i Esbjerg, har netop offentliggjort...