Fiskernes indsats som havets skraldemænd skal synliggøres

Udrustet med bigbags skal fiskerne medvirke til større fokus på alt det affald, de fanger i havet
af Line Dalgaard Jensen
16 apr 2021

Fiskerne ser det hver dag. Køleskabe, dunke, plastikrester fra gamle dæk – alle de ting, som på den ene eller anden måde ender i havet, og som fiskerne ofte fanger og selvfølgelig tager med i land. De er havets skraldemænd. Og hver dag gør fiskerne et kæmpestort stykke arbejde for at sikre et hav uden affald, og nu intensiveres kampen yderligere i et nyt projekt.

- Nu bygger vi videre på de gode erfaringer og søsætter en række initiativer. Ingen skal være i tvivl om, at de danske fiskere passer på havet, siger biolog og projektleder Sofie Smedegaard Mathiesen fra Danmarks Fiskeriforening, som samarbejder med en række nord- og vestjyske havne og deres brancheorganisation Danske Havne, samt Dansk Fritidsfiskerforbund, Dansk Amatørfiskerforening, KIMO, Krog Nobis og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Projektet begynder med informationskampagne, hvor tre foldere om affaldshåndtering ombord, netafskær og gode råd til sætning af passive redskaber er på vej ud til fiskerne. Oven i det vil fiskerne kunne finde bigbags i Hirtshals, Hanstholm, Skagen, Thyborøn og Hvide Sande, som de kan bruge til alt det affald, de fanger. De fyldte bigbags skal de aflevere i havnene, hvor fangsten opgøres.

Der skal fakta på bordet

Sofie Smedegaard Mathiesen håber at projektet kan medvirke til at skabe synlighed og viden om det affald de danske fiskere lander. For fiskerne får ofte skudt i skoen, at det er dem der sviner og at havet flyder med deres netafskær og efterladte redskaber. Men forhåbentligt kan dette projekt medvirke til at ændre på det:

- Vi vil gerne have en mere oplyst debat og selvfølgelig bidrage, hvor vi kan. I stedet for at kaste med mudder efter hinanden, så skal vi finde ud af, hvad der reelt er, og hvad vi kan gøre ved det, siger Sofie Smedegaard Mathiesen, og fremhæver, at det er nødvendigt for debatten at der kommer fakta på bordet:
- Lige nu famler vi lidt i blinde. Vi ved reelt ikke ret meget om de mængder og typer af affald, som fiskerne lander, men det kan en konkret registrering af affaldet ændre på.

Vil du være med?

Alle fiskefartøjer, der er medlem af Danmarks Fiskeriforening, får tilsendt de tre foldere. Senere vil de også være at finde på de lokale fiskeriforenings kontorer.

Bigbags til affald er i havnene i Hirtshals, Hanstholm, Skagen, Thyborøn og Hvide Sande. Her afleveres de også gratis igen. På sigt vil bigbags også være at finde hos de forskellige lokalforeninger, så alle medlemmer har mulighed for at gøre brug af disse til håndtering af havaffald ombord på deres fartøj.

Vil du vide mere, så kontakt biolog Sofie Smedegaard Mathiesen, Danmarks Fiskeriforening, tlf. 26284212, ssm@dkfisk.dk 

Læs mere om:

Flere Nyheder