- Én dødsulykke er en for mange. Derfor gør vi nu en ekstra indsats for at oplyse om sikkerhedsudstyr og forholdsregler på enmandsbetjente fartøjer, siger direktør i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Flemming Christensen.
Alvorlige ulykker kan nemlig mange gange undgås, hvis man sørger for at have det rette udstyr.
- Typisk sker dødsulykker på havet ved overbordfald, og der kan det her sikkerhedsudstyr jo virkelig hjælpe, siger major Per Horsholm fra Forsvarets Operationsstab (JOC).
I dag er meget sikkerhedsudstyr så godt udviklet, at det ikke ødelægger bevægelsesfriheden, når man bærer det, eller har det med sig. Det gælder for eksempel rednings- eller arbejdsvesten.
- Vestene fylder jo ikke meget i dag, fordi der sidder en lille patron, der først blæser vesten op, når den kommer i berøring med vand, og der fin- des mange forskellige typer, man kan vælge imellem, siger Per Horsholm.
Skrig-orange i stedet for grøn eller blå
Det er godt at tænke i en stærkt farvet vest eller en vest, der skifter farve til noget skrigende - gult eller orange - når den blæses op. De mere afdæmpede grønne eller blå farver er ikke så synlige i vandet.
- I forhold til sikkerhed er det godt at tænke i farver, så man lyser op, også selvom vi jo ofte har gps-positionen, siger Per Horsholm.
Veste beskytter også lidt mod kul- de, og har man også en personlig nødpejlesender på sig - en PLB - vil man hurtigt blive fundet, siger Per Horsholm.
- PLB’ere har eksisteret længe og er en god og vigtig sikkerhedsforanstaltning, som kun koster et par tusind kroner. Det er små nødsendere, man kan bære på sig, og som er tilknyttet bådens MMSI-nummer. I dag er der så mange satelitter oppe, at man faktisk overvåges konstant, så en PLB vil hurtigt sende gps-position til redningstjenesten.
Med en PLB kan man udsende nødsignal, selvom man er faldet overbord. En PLB skal aktiveres manuelt.
Noget andet, der er vigtigt at huske, er at sikre sig nem adgang til skibet i tilfælde af overbordfald og altid at fortælle, hvor man sejler hen, og hvor længe man forventer at være væk.
HAR DU HUSKET?
ARBEJDSVEST/REDNINGSVEST
Vesten forlænger den tid, du kan ligge i vandet og sikrer, at du holder dig flydende og har kræfter tilbage til at kravle op af redningslejderen. Brug gerne en med lys. Sørg også for at have tøj eller foliedragt/hypotermipose med, så du kan undgå yderligere afkøling.
PLB, PERSONLIG NØDPEJLESENDER
Den lille sender, som du kan bære på dig - eksempelvis i brystlommen, er knyttet til bådens nummer. Den er hurtig at aktivere, og med den vil du nemt og hurtigt blive fundet, fordi redningstjenesten lynhurtigt får en præcis gps-position.
NEM ADGANG
VED OVERBORDFALD
Ved overbordfald skal du så nemt som muligt kunne komme op på skibet igen. Der skal derfor være indbyggede trin i skibssiden, en fastmonteret lejder eller en, som er let at trække ud over rælingen.
FJERNBETJENT NØDSTOP (DØDEMANDSKNAP)
Brug af en (automatisk trådløs) fjernbetjent nødstop betyder, at du kan stoppe motoren - og andet mekanik på skibet - så skibet ikke sejler videre, hvis du eksempelvis er faldet overbord, bliver fanget i tovværk eller andet.