Finanslovsaftale er en hån mod fiskeriet

Ny delaftale om finansloven stopper trawlfiskeri i Lillebælt, Storebælt, Langelandsbælt og Øresund

Uden forudgående varsel har regeringen og dens støttepartier indgået en delaftale om finansloven, der er endnu en katastrofe for dansk fiskeri. Et totalt stop for trawlfiskeri i Lillebælt, Storebælt, Langelandsbælt og Øresund betyder, at tæppet bliver trukket væk under endnu en række af danskernes fiskere.

”Det her er en skandale. Man sidder i Finansministeriet og forhandler om ting, man øjensynligt ikke har en døjt forstand på. Det her betyder lukning af arbejdspladser og fiskerihavne og får vidtgående konsekvenser i mange lokalsamfund. Tæppet rives væk under en række af vores medlemmer, og vi er ikke så meget som blevet hørt undervejs. Det er en uhørt magtfuldkommenhed og en hån mod fiskeriet,” siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

Han peger på, at aftalen kommer lige på ryggen af en katastrofal lukning af torskefiskeriet i Østersøen.

”Jeg er rystet over det her. Jeg troede, regeringen havde brændt fingrene rigeligt på at lukke arbejdspladser i selvstændige private erhverv uden at inddrage dem. Men det er åbenbart ikke slut endnu. Det her er et nyt lavpunkt. Hvis politikerne igen og igen bare laver aftaler uden at have os med på råd, så er det svært for mine medlemmer at tro på, at der er en reel vilje på Christiansborg til at bevare dansk fiskeri,” siger Allan Buch, formand for Bælternes Fiskeriforening.

Han understreger at lukningen af bælterne vil få alvorlige konsekvenser for lokalområderne, hvor fiskerihavne vil lukke og aktiviteten på land vil falde voldsomt. 90 pct af økonomien i dansk fiskeri kommer fra trawlfiskeriet, som er ryggraden i erhvervet, der også understøtter det mindre garnfiskeri og sikrer, at der for eksempel er muligheder for at lande og afsætte fangsterne og at der f.eks. er ishuse på havnene.

Han vil nu gå i dialog med regeringen om, hvordan man kan hjælpe de fiskere, der må se deres forretning blive ødelagt. Den ophugningsordning, som politikerne er blevet enige, står slet ikke mål med det behov, der er. Allerede for halvandet år siden bad Danmarks Fiskeriforening om 75 mio til en ophugningsordning. Nu stiller man 25 mio til rådighed samtidig med at vigtige fiskerier lukker.

Svend-Erik Andersen appellerer igen til samarbejde om fiskeriets situation.

”Fiskeriet leverer vigtige arbejdspladser og er en del af kulturen og livsgrundlaget i mange kystsamfund langt væk fra Christiansborg. Det kæmper vi for at bevare. Og vi mener faktisk, at vi kan hjælpe politikerne med mange af de løsninger, der er behov for, hvis bare de samarbejder med os om det,” siger Svend-Erik Andersen.

”Sammen med Danmarks Naturfredningsforening har vi f.eks. vist, at man kan lave store områder med fredet hav i Danmark. Lad os nu samarbejde om at skaffe et bedre havmiljø samtidig med, vi har et bæredygtigt og rentabelt fiskeri. Det kan faktisk godt lade sig gøre, og ingen er mere interesseret i et rent og levende hav end fiskerne,” siger Svend-Erik Andersen.

Tyskere vil opsende rumraketter fra Nordsøen i løbet af sommeren

GOSA - som står bag opsendelserne - mener ikke, at nogen af raketterne vil gå i stykker efter opsendelsen. Dermed skulle der ikke være...

Tyskere vil opsende rumraketter fra Nordsøen i løbet af sommeren

GOSA - som står bag opsendelserne - mener ikke, at nogen af raketterne vil gå...