Det lugter af forår i Hals

Trods kulde og frost er sæsonen for stenbiderrogn skudt igang, og det har trukket flere både til Hals
af Helle Kristensen
03 feb 2021

- Det er stadig alt for koldt til, at vi sådan for alvor kan sige, at sæsonen er gået i gang, men der ligger da 12-14 både i havnen, og vi får da lidt kulsøer med ind, når vi tømmer vores garn, så det begynder at kunne svare sig at sejle ud, fortæller Allan Aabenhus Nielsen, der med garnbåden A 321 Henriette Due er hjemmehørende i Hals.

Sidst han tømte garn, havde han 11 store kulsøer med ind.

Sidste forår var Hals havn omdrejningspunktet for et rigtigt godt fiskeri efter kulsøer, og det har betydet, at flere små garnbåde allerede nu har sart kurs mod havnebyen i Kattegat. For der er rift om de gode fiskepladser.

- Lige nu er der vel mellem 12-14 både fra forskellige havne bl.a. Thorsminde, Hvide Sande og Bønnerup. Og det er skønt, for det skaber masser af liv, fortæller Allan Aabenhus Nielsen, der selv satte de første so-garn 27. november:

- Vi satte vores garn tidligt, så vi sikrede os nogle gode fiskepladser, men det er først nu, at kulsøerne rent faktisk er begyndt at svømme i garnet.
Allan Aabenhus Nielsen forventer ikke, at sæsonen for et godt fiskeri efter kulsøer vil være helt så tidlig som sidste år, for kulden betyder, at søerne er lidt længere om at søge ned.
Fiskerne, der holder til i Hals, har sat deres so-garn i området fra Øster Hurup til Stensnæs.

- Vi kan se, at dem, der har sat deres garn nordligst, det er dem, der får mest med ind her til en start, så vi glæder os til, at det bliver lidt mildere, og de søger længere ned, siger fiskeren, der håber, at sæsonen for stenbidere i år vil strække sig lidt længere:  

- Sæsonen har aldrig startet så tidligt, som vi så det i 2020. Men til gengæld sluttede sæsonen så også tidligere. Jeg håber, at vi kan fange stenbider frem til slutningen af april og måske endda et stykke ind i maj.

Auktion: Gode priser på stenbiderrogn

Det er et sikkert forårstegn, når fiskehandlerne begynder at sælge frisk stenbiderrogn, og hos Hirtshals Fiskeauktion fortæller auktionsmester Karsten Brovn, at leverancen af rognen så småt begynder at være stabil. Udbuddet er stadig begrænset, til gengæld er prisen god.

- Vi har stort set stenbiderrogn under hammeren hver dag. Det drejer sig om få kasser hver dag, for det er stadig for koldt til, at vi ser større mængder rogn, og det afspejler prisen også, lyder det fra auktionsmesteren i Hirtshals, der forudser, at priserne vil falde i takt med, at der landes større og større mængder.

Flere Nyheder