Fiskehandlere sætter spot på den grå knurhane

Det er synd og skam, at den grå knurhane ofte ender som fiskefoder, og derfor slår flere fiskehandlere nu et slag for den lille fisk
af Helle Kristensen
10 feb 2021

Den grå knurhane ender ofte som bifangst i fiskernes net. Men selvom det faktisk er en glimrende spisefisk, så er det ikke en fisk, som de danske forbrugere efterspørger. Og det betyder desværre, at en stor del af de grå knurhaner, som fiskerne fanger, ender som fiskefoder. Og det er mildest talt ærgerligt for fiskerne, der defor heller ikke får en god pris for den ellers så velsmagende lille fisk.

Men heldigvis kan de danske fiskehandlere være med til at gøre en forskel, når det handler om at få kunderne til at spise andet en rødspætter og torsk. Og flere fiskehandlere har nu taget udfordringen op: De vil have danskerne til at spise grå knurhane.

- Fiskerne er i forvejen presset på mange parametre, og derfor er det lige til at få ondt i maven over at se, at så mange grå knurhaner ender som fiskefoder, fortæller Heidi Bech Rønn, der er fiskehandler, bosat i Thyborøn og gift med en fisker.

Hun er én af de fiskehandlere, der de seneste uger har slået et slag for, at den grå knurhane ender på danskernes middagstallerkenen frem for at blive lavet til fiskefoder.

I slutningen af januar lavede hun “Ja-tak”-tilbud for hendes kunder via Facebook. Hun fileterede knurhanen, pakkede den i kasser med seks poser a´500 gram, og forsynede kunderne med inspiration til tilberedning af den lille fisk. Kassen med tre kilo filet kostede 170 kroner.

- Det er jo bare så ærgerligt, at sådan en fin spisefisk ender som affald og bliver til fiskefoder, lyder det fra Heidi Bech Rønn.

Hun har haft knurhane som en del af sit sortiment de seneste uger, og kunderne roser den meget. Hun håber derfor, at mere fokus på den noget oversete spisefisk kan resultere i en større efterspørgsel og dermed også medvirke til, at fiskerne kan få en bedre pris for fisken.

Også hos HAV Engros har man i denne uge sat spot på knurhanen med ønsket om at fisken ender som menneskeføde frem for fiskefoder : - Den grå knurhane er en meget underudnyttet dansk fiskeart, der desværre tit og ofte ryger til fiskefoder, men i virkeligheden er det en fantastisk spisefisk. Vi slår et slag for den, og forsøger at gøre så meget vi kan, så denne fine fisk ikke ryger i foderspanden skriver HAV Engros i et opslag på deres Instagram.

Fiskehandlernes arbejde værdsættes

Hos Danmarks Fiskeriforening værdsættes det store arbejde fiskehandlerne gør, og underdirektør Ivan krarup Jensen understreger, at fiskehandlernes indsats spiller en kæmpe rolle i arbejdet med at få danskerne til at spise mere fisk:

- Hos Danmarks fiskeriforening sætter vi stor pris, på det arbejde fiskehandlerne lægger i at få danskerne til at spise mere fisk og også prøve kræfter med nye arter af fisk. Forsyningskæden hænger jo sådan sammen, at jo større efterspørgsel der bliver på fisken, desto bedre priser kan fiskerne også få for fisken. Derfor er det enormt positivt, når fiskehandlerne på denne måde medvirker til at øge efterspørgslen på en fisk som den grå knurhane. Det sikrer ikke alene fiskerne en bedre pris, men er også at havets ressourcer udnyttes optimalt. 

Flere Nyheder