Nyt forslag om at beskytte havområder i Kattegat

Danmark ønsker at beskytte seks havområder i Kattegat – de er udvalgt med øje for både fisk og fiskeri

Regeringen vil beskytte seks havområder i Kattegat, hvor det fremover skal være forbudt at fiske med bundslæbende redskaber. Området dækker et areal på 590 km2.

Forslaget er drøftet med Sverige og Tyskland – og også fiskerne er for en gangs skyld blevet hørt, så man sikrer, at konsekvenserne for erhvervet bliver så begrænsede som muligt.

– Vi har haft en god proces, hvor fagligheden har været i højsædet, og hvor fiskeriet er blevet taget med på råd. Med forslaget sikrer vi både bedre beskyttelse af vores havmiljø og fiskeriets fremtid. Den sameksistens er vigtigt, og det skal vi holde fast i fremadrettet, siger formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen. 

 

Benytte og beskytte

Også fiskeriminister Rasmus Prehn glæder sig over, at beskyttelse og benyttelse kan gå hånd i hånd.  

– Det glæder mig, at vi får skabt flere levesteder for de sårbare arter, som lever i Kattegat. Samtidig gør vi det på en måde, hvor vi tager hensyn til fiskerierhvervet, da de områder, vi beskytter, ikke er blandt fiskernes foretrukne. Fiskernes kvoter gælder for hele Kattegat. Derfor vil det i et vist omfang være muligt at flytte fiskeriet til steder, som er mindre sårbare. Jeg mener altså, at vi har opnået et fint kompromis mellem de forskellige hensyn, siger Rasmus Prehn, der med forslaget sigter efter at beskytte den bløde havbund i Kattegat.  

 

Svensk forslag på afveje

Foruden det danske forslag så følger svenskerne også med et lignende initiativ.

Sverige ønsker at beskytte fire områder i den svenske del af Kattegat.

Her er Danmarks Fiskeriforening dog knap så optimistiske, da områderne er udpeget på et fagligt tyndt grundlag og uden inddragelse af hverken svenske eller danske fiskere.