Ta’ dig i akt for overisning

Vintervejret er over os, og DMI melder om risiko for overisning, så ta’ dine forholdsregler, før du drager på fiskeri

Det er koldt udenfor, og det gælder også til søs, hvilket betyder risiko for overisning.
December, januar, februar og marts er traditionelt sæson for overisning – dvs. at der i løbet af ganske kort tid dannes et tykt panser af is på båden – og med de kolde temperaturer og vindforhold, som vi har i disse dage, så er det med at tage sig i agt for overisning. DMI melder om risiko for overisning, og her i weekenden var det besætningen på RI 433 Emmalie, som skulle banke is af båden.

– Man skal tænke sig rigtig godt om. Det er meget vigtigt, at man lytter nøje til vejrmeldingen, og er opmærksom på, om der er er fare for overisning, før man tager på fiskeri. Tal med dine kollegaer og bliv i havn, hvis du er det mindste i tvivl. For det kan desværre gå rigtig galt, siger Flemming Christensen, direktør hos Fiskeriets Arbejdsmiljøråd.

De tegn, som man især skal holde øje med, og hvor det bliver farligt er, når…

  • Vindstyrken når op over 11 m/sekundet
  • Lufttemperaturen er under minus 1 grader
  • Havtemperaturen er under 8 grader

Og tager du på fiskeri i det kolde vejr, så husk dit udstyr, fx iskøller, så du kan banke isen af. For skulle uheldet være ude, så kan det gå rigtig stærkt, og du skal være beredt. Når vandet står ind på fartøjet, så kan det fryse sig fast på nul komma fem og sætte sig som et tykt lag is på båden, der bare vokser og vokser. Det påvirker sødygtigheden, stabilitet og evnen til at manøvrere.

– Isen flytter tyngdepunktet opad, og i værste fald så kæntrer båden. Det er meget sjældent, men det er farligt, og noget man skal tage alvorligt, siger Flemming Christensen.

Han tænker bl.a. på de tragiske episoder, som der desværre er sket gennem årene. I 1979 forliste seks både ved Thorsminde på grund af overisning. I 2001 var det en enmands-garnjolle som pludseligt blev overiset i Aalbæk Bugt, og hvor skipperen omkom. Ulykkerne er få, men desværre meget alvorlige.

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget store mængder stenbidere

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget...