Christian er født til at være skipper

Årets Unge Fisker, Christian Schramm drømmer om Skipperskole, fod på eget dæk og et sprudlende hesterejefiskeri

Det er oplagt at skrive, at Årets Unge Fisker, som Fiskeriskolen kårede i november, er født til at være fisker. For Christian Schramm fra Rømø er 4. generation af hesterejefiskere i sin familie, og den unge fisker har da også altid vidst, at han ville fiske.

Men én ting er at være født ind i fiskeriet, noget andet er at have den passion, der skal til, for at man kan blive en dygtig fisker. Den passion har Christian Schramm, og den unge fisker fra Rømø kan egentlig ikke huske, at han nogensinde har villet beskæftige sig med andet end fiskeri:

– Jeg har altid fisket. Både sammen med min far, men også med min bedstefar. Siden jeg var 10 år gammel, har jeg været med dem ude at fiske, og mine primære interesser har altid været fiskeri og fodbold. Derfor har jeg heller aldrig været i tvivl om, at jeg ville være fisker, fortæller Christian Schramm.

 

Skipperskole er næste stop

Lige nu er den unge fisker ved at forberede sig til, at han skal starte på Skipperskolen efter nytår. Og uddannelsen til skipper har faktisk været hans mål, siden han begyndte på Fiskeriskolen.

– Da jeg søgte ind på Fiskeriskolen, var det primært fordi, det var den hurtigste vej til Skipperskolen. Hvis jeg ikke havde taget det Blå Bevis, så havde det krævet væsentligt flere havdage, så Fiskeriskolen var den hurtigste vej at gå, fortæller Christian Schramm.

Når man er født og opvokset med fiskeri, vil det måske for mange være nærliggende at antage, at det er begrænset, hvad man kan lære via uddannelsen til erhvervsfisker. Men for Christian Schramm har uddannelsesforløbet dannet grundlag for mange nye oplevelser og erfaringer.
– Jeg er vokset op med hesterejefiskeri, og det er primært den type fiskeri, jeg kender til, så for mig har det været enormt lærerigt og brugbart at stifte bekendtskab med andre former for fiskeri, siger den unge fisker.

 

Innovativ tankegang

Og det gjorde han bl.a. under sit praktikforløb, hvor Christian Schramm var elev på konsumbåden RI 436 Vilja.

– Jeg lærte rigtigt meget af at arbejde på en konsumbåd, og det var en virkelig spændende tid, hvor jeg fik en masse indsigt og erfaringer, som jeg også kan drage nytte af i fremtiden. I konsumfiskeriet har det stor betydning, hvordan fisken bliver pakket og præsenteret, og den del har vi måske ikke haft så meget fokus på i hesterejefiskeriet. Men jeg tror faktisk godt, at man kan overføre den tankegang til hesterejefiskeriet, og bruge den tilgang til at opnå bedre priser for vores fangst, lyder det fra Christian Schramm.

Christian Schramm høster generelt stor anerkendelse for hans innovative tilgang til tingene. Han er ikke bange for at gå nye veje, og i begrundelsen for, at han er valgt til Årets Unge Fisker, fremgår det, at han god til pakning og isning, så der bliver losset fangst af høj kvalitet. Ligeledes lyder det, at han har stor fokus på sikkerhed, forudser problemer før de opstår, og kommer med gode forslag til nye fiskepladser.

Kort sagt: Christian Schramm er en god mand at have med på havet.

 

Fremtiden som fisker

Når Christian Schramm tænker på sin fremtid som fisker, så er det også langt fra en dyster fremtid han taler om. Faktisk ser den unge fisker mange muligheder for fiskeriet. Også i det fiskeri han brænder allermest for: Hesterejefiskeriet.

Ganske vist er der udfordringer i fiskeriet, og de sidste to år har været ekstremt dårlige, men udfordringerne gør også, at dagene ikke kommer til at ligne hinanden.

– Der sker altid noget, når man arbejder med fiskeri. Man ved aldrig rigtigt, hvad dagen byder på, og der er altid udfordringer, der skal løses. Men det er også det, der er medvirkende til, at det bliver sjovt. Og når det hele så bare går op i en højere enhed, så er det en fed fornemmelse, fortæller Christian Schramm.

Hans ældre bror Frederik Schramm har allerede fået fod på eget dæk med rejebåden HV 16 Katharina, og står det til Christian Schramm skal han også selv være fartøjsejer.

– Drømmen er helt klart, at jeg skal have fod på eget dæk, siger Christian Schramm, der også ser mange muligheder for, at netop hesterejefiskeriet kan udvikles positivt i fremtiden:

– Jeg tror, at der er store muligheder for at nytænke hesterejefiskeriet, og også for at give flere danskere smag for hesterejer. Hesterejen er ikke kendt af så mange, og det er primært restauranter og kokke, der kender til den, så det kunne være rigtigt godt, hvis vi kunne få flere danskere til at spise hesterejer. Det vil jeg i hvert fald gerne arbejde for.