Ophugningsstøtte skal afbøde Brexit-konsekvenser

Håbet er, at ophugningsstøtte kan udfase nogle fartøjer, så flåden tilpasses den nye virkelighed

Brexit-aftalen, som blev forhandlet på plads juleaftensdag 2020, vil gøre ondt på fiskerne i Hirtshals og langs hele den jyske vestkyst, mener formanden for Hirtshals Fiskeriforening, Niels Kr. Nielsen.

– Der bliver jo færre muligheder for fiskeri i britisk farvand med den nye aftale, og det betyder, at der vil blive fisket mere i Skagerrak – og øst på i det hele taget, siger Niels Kr. Nielsen ifølge det lokale netmedie Ligeher.nu.

Derfor ser han også ophugning som en mulighed for at udfase nogle fartøjer. Der er nemlig allerede nybygninger på vej til fiskere i Hirtshals Fiskeriforening.

– Med de begrænsede fangstmuligheder i 2021, vil vi gøre meget for, at fiskerne kan få nogle bedre muligheder for ophugningsstøtte, som så kan udfase nogle af dem, der har lyst til at gå ud af erhvervet. Det vil give bedre muligheder for dem, der er tilbage, siger Niels Kr. Nielsen.

– 2020 har været et hårdt år med manglende afsætningsmuligheder til Sydeuropa på grund af corona-epidemien. Det har medført lavere priser, og der er fanget færre mængder, som jo også har gjort, at vi ikke har kunnet opfiske vores kvoter, tilføjer han.

Han fortæller endvidere:

– Vi går en svær tid i møde i fiskeriet de næste fem år. Når aftalen skal genforhandles om fem år, håber vi, at vi kan få en bedre aftale. For vi kan ikke nøjes med at fiske i Skagerrak alene, fordi her vil der – som det ser ud nu – blive trængsel efter at fange fisk.

Hirtshals Fiskeriforening har ca. 100 medlemmer, og medlemmerne har alle slags fartøjer – lige fra joller til garnfiskere samt snurrevod og trawlskibe til de helt store notskibe.

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes