Første skridt på vejen mod dansk tunkvote

Fiskeriministeren har skaffet fem tons tun til lystfiskerne - et initiativ med potentiale, som forhåbentlig kan bane vejen for erhvervsfiskerne

Tunen er tilbage! Og nu må den også fanges.

Danmark har ellers ingen kvote på tun, men fiskeriministeren har nu skaffet fem tons til lystfiskerne. Det svarer til 15-20 tun, som de må hale i land. Det er lidt og umiddelbart ikke noget, som erhvervsfiskerne kan bruge til særlig meget – og dog. For forhåbentlig er dette bare første skridt mod en egentlig tunkvote og en fremtid med erhvervsfiskeri efter den eftertragtede fisk.

– Fiskerne vil meget gerne fange tun, og i Danmarks Fiskeriforening arbejder vi for en dansk kvote til gavn for erhvervsfiskeriet. Det her kan forhåbentlig bane vejen for en permanent dansk tunkvote også til erhvervsfiskerne, siger Henrik Lund, biolog hos Danmarks Fiskeriforening:

– Der gemmer sig et stort potentiale og mange muligheder i tunfiskeriet. Hvem vil ikke gerne sidde på kajen i Skagen en lun sommeraften og spise en danskfanget tun?

Og ministeren er bestemt heller ikke afvisende overfor erhvervsfiskeri af tun. Til Ritzau siger han:

– Viser det sig, at der bliver ved med at blive en større bestand, så kan det jo være, at man om fem til ti år kan få et mindre erhvervsfiskeri.

De danske erhvervsfiskere har tidligere fanget mange tun. Men vi skal tilbage i tiden.  

Der er beretninger om tunfiskere på Sjællands Odde tilbage under 1. verdenskrig, og frem til 1960’erne blev der halet mange hundrede tons ombord og solgt på bl.a. Skagen Fiskeauktion.

Men så stoppede rovfisken med at komme herop pga. overfiskeri i Atlanterhavet og Middelhavet. Da kvotesystemet blev indført i 1990’erne, var der altså ikke tun i de danske farvande, og derfor fik Danmark ingen kvote – og vi blev dermed snydt for den historiske rettighed, som fiskerne egentlig havde.

Men nu er den tilbage!