Vil have samme tilladelse som Limfjordsfiskerne

Fiskerne i Nordsøen svømmer i søstjerner, men de må ikke tage dem med i land og omdanne dem til protein - det må de i Limfjorden

Allan Vestergaard fra Hanstholm er godt træt af de mange søstjerner, der holder til i Nordsøen. Den store mængde bløddyr i farvandet betyder, at fiskerens udstyr har været tæt på at tage skade, når han har fisket efter blandt andet rødspætter.

– Vi bøvler meget med dem. I vores øjne er de store skadedyr, lyder den fra den frustrerede fisker til TV2 Nord.

I Limfjorden har fiskerne haft samme problem med søstjerner. Men her har fiskerne fået en permanent tilladelse til at tage søstjernerne med i land, da bløddyret spiser for mange østers, muslinger og andre arter i den store fjord. Argumentet fra fiskerne lød, at hvis de ikke ikke fik lov til at tage søstjernerne med i land, så ville de snart ikke have noget at fiske efter i fjorden.

For halvandet år siden søgte fiskerne i Nordsøen om samme type tilladelse til at hive søstjerner med i land som deres kollegaer i Limfjorden har fået. For Allan Vestergaard og hans kollegaer frygter at søstjernen kan være med til at udsulte rødspætten, da de to arter lever i samme område af Nordsøen, hvor de også spiser den samme føde.

Bruges i foder

Det er op til Fødevareministeriet at behandle ansøgningen om tilladelse til at tage søstjerner med i land fra Nordsøen. Dette skyldes, at der ved Skive ligger en proteinfabrik, der kan omsætte de mange søstjerner til protein, som bruges i foder til blandt andet svin. Fabrikken modtager i dag søstjernerne fra Limfjorden og vil gerne have dem fra Nordsøen med i produktionen.

– På afsætningssiden er der ingen begrænsninger, men vores nuværende lovgivning er ude af trit med det, vi gerne vil, lyder det fra Steen Bitsch, der er direktør for Vestjyllands Andel, der ejer proteinfabrikken Danish Marine Protein, til TV2 Nord