Hvide Sande i TV2-serie: Fiskerlejet gemmer på dramatiske fortællinger

Med hjælp og inspiration fra fiskere, havn og natur har forfatterduoen A.J. Krazinki skabt en ny TV2-serie, der emmer af fiskeri: Hvide Sande

Det er mandag, og det betyder, at det dufter lidt af fisk i dit tv. På TV2 sender de nemlig “Hvide Sande” – et krimidrama, som finder sted i fiskerlejet. 

– Hvide Sande og området omkring Vestkysten gemmer på en masse historier, som udspringer af fiskeriet. Derfor var det også oplagt at gøre fiskeriet, og det, der er under overfladen af havet, til det centrale for seriens miljø, forbrydelse og mysterium, siger Anders Rønnow Klarlund, der sammen med Jacob Weinreich under forfatternavnet A.J. Krazinki har skrevet ”Hvide Sande”. 

 

Naturligt drama

Egentlig så var Hvide Sande en bunden opgave. Forfatterduoen blev inviteret til at komme med et bud på en historie, der kunne udspille sig her, og researchen viste hurtigt, at så var fiskeriet vigtigt.

– Vi fik en fisker-guide, som tog os med rundt på havnen, forbi fiskeauktionen og fiskernes egen knejpe. Hvide Sandes ældste fisker tog os ud med ud at sejle, og ud fra deres mange historier, begyndte vi at se noget interessant og dramatisk, som kun de færreste i Danmark kender, forklarer Anders Rønnow Klarlund:

– Danmark er heldigvis et ret fredeligt og udramatisk land. Vi har afskaffet alt, der er farligt, men uanset hvor mange cykelhjelme og sikkerhedsseler vi får, så vil der altid være en storm på havet. Vi har mødt kvinder og mænd, der som børn lærte at svømme med et reb om livet, og hver fredag ventede på havnen for at se, om deres fædre nu kom hjem. For det var ikke givet! Det er et vildt billede. Fiskeriet og naturen gemmer på et stort drama. Det blev vi dybt fascineret af. 

 

Ville gerne ud på en trawler

Derfor var forfatternes store ønske også at komme med ud på en moderne trawler og lade scener udfolde sig til søs.

– Vi ville selvfølgelig gerne have seerne med ud på fiskeri. Det var noget af det første, som vi tænkte. Desværre kræver det et stort produktionsapparat, og det var derfor ikke muligt. Så vi har måtte tænke kreativt ved i stedet at bruge så mange maritime kendetegn som muligt, siger Anders Rønnow Klarlund, som bl.a. skibsværftet, fiskerene, en dåb og havnen.

Også egnens fyr spiller en særlig rolle, og her bliver forfatterne indimellem en smule romantiske. En fisker fortalte dem om, hvordan byens unge mænd friede herfra ved at hænge ud over rækværket. 

– Den var så sigende for området. Her frier man ikke bare, men man sætter livet på spil og beviser, at du virkelig mener det, fortæller Anders Rønnow Klarlund, som dog understreger, at de ikke ville lade det romantiske billede af fiskermiljøet løbe af sted med dem:

– Det skal stadig være realistisk. Fiskeriet i Hvide Sande er jo ikke bare små blå kuttere og et gammelt fyr. Det er erhvervsfiskeri, hvor folk slider og er driftige. Det gælder hele Hvide Sande – det er et sted, hvor du kan tage ud og trække i arbejdstøjet, og hvis du er energisk og strategisk kan du bestemt godt få noget op at køre. Det er et sted med muligheder.

 

Åbenhed, stolthed og badguys

Og så er det et sted med imødekommenhed.

– Når vi skriver, er vi på jagt efter de særlige detaljer, som vi ikke kan finde på selv. Der har vi brug for inputs, og vi har ikke mødt nogen, som ikke var imødekomne. De lokale har gerne ville fortælle deres historier, siger Anders Rønnow Klarlund.

Der var en stor stolthed i beretningerne. Fiskerne og lokalsamfundet var fyldt med glæde, når de fortalte om deres lokalsamfund og erhverv. Derfor var det vigtigt for forfatterne, at det positive syn skinnede igennem – omend der også er brug for badguys for at lave en krimi. 

– Som jeg hele tiden sagde til folk: Man kan ikke lave et drama om idyl. Vi er nødt til at opfinde nogle problemer og nogle badguys. Der skal være noget råddent, siger forfatteren.

Det håber han, at fiskerne skriver sig bag øret, når de ser serien, og at ingen føler sig ramt. Det er fiktion, og det gælder også for karakterne, som er med. Så selvom det kan være fristende at gætte på, hvem bykongen eller de gamle fiskere er i virkeligheden, så er der tale om fiktive personer – inspireret af Hvide Sandes virkelighed.