61.291 kroner – Det er prisen for ikke at sende en mail til Fiskeristyrelsen

Selv om kvotegrundlaget var i orden er en fisker fra Skagen blevet tiltalt for overfiskeri

Det lyder absurd, men ikke desto mindre er det sandt. Torben Kristoffersen modtog for nyligt et brev fra fiskeristyrelsen hvor det fremgår, at en simpel fejl, ender med at koste ham 61.291 kroner. 

Sagen handler kort fortalt om, at Torben Kristoffersen sidst i december opfiskede den kvote, som han havde adgang til via rationsfiskeri. Derfor gik han ud og lejede yderligere kvote. Men han glemte at sende en mail til fiskeristyrelsen om, at han havde opfisket sin rationskvote og i stedet brugte den lejede kvote. 

Og den fejl har nu fået særdeles store konsekvenser for fiskeren fra Skagen, der primært fisker alene fra hans énmandskutter.

Den 18. marts modtog han nemlig en mail fra fiskeristyrelsen om, at han var blevet politianmeldt og skulle betale en bøde på 15.300 kroner. Derudover er hans fangst konfiskeret, så udover bøden skal han tilbagebetale markedsværdien på fangsten – Hvilket er 45.991 kroner. I alt koster det ham altså 61291 kroner, at han ikke har fået sendt en mail, 

– Jeg forstår slet ikke det regnestykke siger Torben Kristoffersen, der er dybt frustreret over, at han nu er endt med en regning på over 60.000 kroner for en simpel fejl. 

– Det her det handler jo ikke om, at jeg ikke har kvoten til det, jeg fanger. Det handler om, at jeg har begået en simpel fejl. Jeg har ikke været opmærksom på, at jeg skulle afmelde mig rationsfiskeriet, før jeg tog den anden kvote i brug. Nu er jeg blevet politianmeldt og tiltalt for overfiskeri, men jeg forstår ikke, hvordan det kan være overfiskeri, når jeg har haft den nødvendige kvote, lyder det fra fiskeren i Skagen. Der i øvrigt ikke har opfisket hele mængden på den lejede kvote. 

Torben Kristoffersen er dog langt fra den eneste, der står med en sag, hvor straffen for en simpel forseelse er blæst ud af proportioner. John Jakobsen, der er formand for Skagen Havns Fiskeriforening, og medlem af bestyrelsen hos Danmarks Fiskeriforening, fortæller, at man har kendskab til flere lignende sager: 

– Det er rystende at se, hvordan en simpel fejl, kan få så store konsekvenser. Torben Kristoffersen er bekendt med at han har begået en fejl, men den straf, som han modtager for fejlen, er helt ude af proportioner, fordi han har kvotegrundlaget i orden. Han har ikke solgt nogle fisk, som han ikke har haft kvote til. Hans eneste forseelse er, at han ikke har fået sendt en mail til fiskeristyrelsen om, at han har taget en anden kvote i brug, fortæller John Jakobsen der betegner det som en bekymrende udvikling, at selv simple fejl kan få så store økonomiske konsekvenser for fiskerne. 

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0 procent af den maksimalt tilladte fangst

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0...