Fiskere er vant til stormvejr – en evne, der er brug for som aldrig før

Pga. corona, kamera, brexit og kontrol blev 2020 et stramt år for fiskerne i Strandby; den perfekte storm! Heldigvis er fiskere vant til høj søgang

– Er I som fiskere ikke vant til uro på arbejdspladsen med svingende kvoter og dårligt vejr?

Sådan spurgte en journalist i starten af året formand for Strandby Fiskeriforening, Claus Hjørne Pedersen, på kajen i Strandby – et spørgsmål, som bed sig fast i ham i en sådan, at det kom med i hans beretning, da der i slutningen af marts var elektronisk generalforsamling i Strandby Fiskeriforening. For jo, det seneste år har fiskeriet i Strandby været ramt af et stormvejr uden lige, men som journalisten påpegede, så er fiskere hårdføre og ikke sådan at slå ud. Og det skal de holde fast i nu!

– Den her journalist har fat i det, som skal hjælpe os igennem – at vi i fiskeriet har lært at tilpasse os situationen. Det skal ikke lyde som om, at jeg er naiv eller fortrænger virkeligheden. Vi har alt at kæmpe for, og det gør vi på alle fronter, men vi er også nødt til at tilpasse os den verdensorden, der er, og så vende den til vores fordel, siger Claus Hjørne Pedersen.

 

Corona slider på hummerne

Men det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, når stormen raser, og når stormen er så intens som i 2020 og den første del af 2021. Fiskeriet er så at sige ramt af den perfekte storm med både Brexit, kamera, trængsel i Kattegat/Skagerrak, redskabsændringer og lukkede områder. Og glem ikke corona, som især har ramt konsumfisk og jomfruhummerne.

– 2020 har været dyrt og hårdt fore vores jomfruhummerfiskeri. Her var vi nødt til at anbefale et stop i fiskeriet efter jomfruhummer, da det ikke var muligt at sælge nogle, fordi Europa lukkede ned. Det var heldigvis kun en kort periode, og langt størstedelen respekterede anbefalingerne. Stor respekt for det, siger Claus Hjørne Pedersen.

 

Optrapning af kontrol

Industrifiskeriet 2020 var derfor et tiltrængt lyspunkt for fiskerne med gode fanger, ok kvoter og super priser. Til gengæld var kontrollen og tolerancereglerne her svære at arbejde med.

– Der, hvor kæden hopper helt af, er, at Fiskerikontrollen bruger tredjemands opgørelse til at sanktionere ud fra. Vi har rigtig mange dumme og unødvendige sager – det er frustrerende, at man i et 100 pct. lovligt fiskeri bliver ulovliggjort, siger Claus Hjørne Pedersen og tilføjede, at umulige kontrolregler og administrativt bøvl strækker sig ind i jomfruhummerfiskeriet.

Her skal vægten i den enkelte kasse passe ved landing inden for 5 pct. Det er et svært skøn, da hummerens vægt skifter efter årstid, fangstrejsens længde og tidspunkt for landing.

– Alle gør det bedste, de kan, men alligevel så falder der en regn af dummebøder, og jeg må sige, at der er ingen – som i INGEN – forståelse ved vores myndigheder. Vi er ved at være svøbt ind i et administrativt mareridt, hvor hver eneste landing gør os til småkriminelle, og det er bare ikke i orden, siger Claus Hjørne Pedersen.

 

Håb for fremtiden?

For industrifiskeriet ser tolerancereglerne heldigvis ud til at blive forbedret i den kommende kontrolforordning, og Claus Hjørne Pedersen håber, at det løser lidt af problemerne.

Og forhåbentlig er der flere lyspunkter på vej – og dem skal vi fokusere på, så vi kan komme godt gennem den storm, som Strandby-formanden og journalisten på kajen snakkede om. Fiskeriet er et vigtigt erhverv; især i Strandby, og det skal vi endelig ikke glemme, indvender han:

– Vi har fordele! Vi har fået flere moderne fartøjer, der er interesse for vores produkter, og vi har fortsat mulighed for redskabsudvikling. Og når alt kommer til alt, så har vi verdens bedste arbejde.

Kom med Danmarks Fiskeriforening på Naturmødet

Snart skydes eventsæsonen officielt i gang, når Danmarks Fiskeriforening indtager Naturmødet og Hirtshals på torsdag med oplæg, debatter, smagsprøver og rørefisk

Kom med Danmarks Fiskeriforening på Naturmødet

Snart skydes eventsæsonen officielt i gang, når Danmarks Fiskeriforening indtager Naturmødet og Hirtshals på torsdag...