Læs din licens, før du tager i britisk farvand

Reglerne for fiskeri i britisk farvand er yderst omfattende. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i sin licens, før man tager i britisk farvand

Hvad gælder og hvad gælder ikke, når man tager på fiskeri i britisk farvand? Det kan i sandhed være svært at svare på.

For når man modtager sin licens, får man et 14 siders langt skriv, hvoraf 10 handler om regler. Det giver problemer – reglerne er meget detaljerede og kan være indviklede, og så ændres de undervejs.

– Vi må konstatere at for at fiske i britisk farvand, er det ikke blot nødvendigt at have en licens. Men skal også læse betingelserne nøje og følge med i alle de ændringer, som sker, siger Ole Lundberg Larsen, underdirektør i Danmarks Fiskeriforening.

 

Forbud med flertrawl, lukninger og torskebestemmelser

Helt konkret har der været stor diskussion og uklarhed omkring brugen af flertrawl i fiskeriet efter jomfruhummer. Det fremgår ikke tydeligt af licenserne, blot at man skal overholde nationale bestemmelser, og her er der ifølge de skotske myndigheder et skotsk forbud med flertrawl (multirig). Der må derfor kun anvendes op til to trawl ved fiskeri i skotsk zone.

Også i andre fiskerier bør man være opmærksom på reglerne. Af licenserne fremgår det, at der er en række områdelukninger og sæsonlukninger i britisk farvand. Der er et link til de britiske beskyttelsesbestemmelser for torsk. Og der er flere områder, hvor bestemmelser for fx redskaber er anderledes end dem, som gælder i EU.

Dertil kommer, at reglerne ændres løbende. Derfor linker licenserne også til den britiske regerings hjemmeside, hvor skipper/fartøjsejer bør orientere sig senest hver fredag til midnat om evt. ændringer i licensen.

 

Underminerer fiskeriaftale

Der er altså mange regler og bestemmelser at holde styr på, og netop det har skabt stor usikkerhed og kritik i fiskeriet.

–  Vi ser meget kritisk på det, der foregår! Det lader til, at Storbritannien er ved at underminere den fiskeriaftale, som de har indgået med EU. Vi har betalt i dyre domme for adgang til britisk farvand, men briterne underminerer adgangen, hvis de laver så indviklede og urimelige regler, som de hele tiden ændrer, siger Ole Lundberg Larsen.

Danmarks Fiskeriforening arbejder for at skabe et bedre overblik over bestemmelserne for fiskeri i britisk farvand hurtigst mulig. 

TripleNine sætter rekord med historisk høj indtjening

Den internationale producent af fiskemel og fiskeolie, TripleNine, med hovedsæde i Esbjerg, har netop offentliggjort sit regnskab for 2023, og tallene taler deres tydelige...

TripleNine sætter rekord med historisk høj indtjening

Den internationale producent af fiskemel og fiskeolie, TripleNine, med hovedsæde i Esbjerg, har netop offentliggjort...