EU afviser ikke muligheden for kompensation til danske fiskere

Reglerne om statsstøtte står ikke længere i vejen for, at Danmark kan udbetale kompensation for mistede fiskekvoter i forbindelse med Brexit

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) har siden Brexit-aftalen blev indgået udtalt, at udbetaling af kompensation for mistede fiskekvoter ville være imod EU-reglerne om statsstøtte.

Tilbage i juni måned udtalte ministeren til Ritzau, at direkte kompensation ville blive anset som statsstøtte, hvilket man ikke må ifølge EU-retten. Ministeren gav da udtryk for, at det ikke var med hans gode vilje, at man ikke kunne udbetale kompensation til fiskerne. Frygten var politikernes side, at hvis man udbetalte pengene til fiskerne, at beløbene så skulle betales tilbage til den danske stat, hvis der skulle være ubetalt for meget i forhold til reglerne om statsstøtte.

EU har ændret mening

Men nu er der kommet nye oplysninger fra EU-Kommissionen, og det er godt nyt.

For til TV Midtvest skriver EU-Kommissionens presseafdeling, at de principielt godt kan godkende en kompensationsordning for tabte kvoter, hvis ellers alle dele af den fælles fiskeripolitik overholdes. Altså spænder reglerne om statsstøtte principielt ikke længere ben for fiskernes kompensation.

– Efter flere måneders intenst arbejde, også fra Søren Gade, der sidder i Europa-Parlamentet og mange andre, der ser det ud som om, at det lysner lidt. Vi er overhovedet ikke i mål endnu, men det ser ud som om, at langt om længe kan vi få lov til at kompensere mere direkte på de tabte kvoter, siger Rasmus Prehn i dag til TV Midtvest.

Har kæmpet for en kompensation

Det er ikke uden grund, at fiskeriministeren takker Søren Gade (V), MEP og næstformand i EU-Parlamentets Fiskeriudvalg, i forbindelse med EU-Kommissionens udtalelse. Den danske politiker i EU har kæmpet, siden Brexit blev en realitet, for, at fiskerne kan få del i de 1,1 milliarder kroner, som EU har tildelt Danmark som kompensation for mistede de kvoter.

– Jeg kan sagtens forstå, at ministeren indtil nu ikke har været interesseret i at overtræde nogle regler fra en kommission, men nu hvor der er kommet en melding om, at man godt kan udbetale penge til fiskerne, så håber jeg da inderligt, at ministeren kan finde et flertal i Folketinget, så fiskerne kan få udbetalt pengene, lyder det fra Søren Gade (V) til TV Midtvest.

Fiskeriminister Rasmus Prehn er glad for at EU har ændret kurs i forhold til problematikken omkring kompensation og statsstøtte. Men det er ikke op til ministeren alene at beslutte, som Søren Gade også antyder, at fiskerne skal kompenseres for deres tab. Spørgsmålet om fordelingen af kompensationen skal besluttes af politikerne i Folketinget. Derfor har Rasmus Prehn og hans ministerie indkaldt folketingets partier til et møde efter nytår.

Stort fremmøde til generalforsamlingen i Bønnerup Fiskeriforening

Det var en generalforsamling udover det sædvanlige i Bønnerup Fiskeriforening i lørdags, da det ikke kun var formanden, som endte med at forlade foreningen...

Stort fremmøde til generalforsamlingen i Bønnerup Fiskeriforening

Det var en generalforsamling udover det sædvanlige i Bønnerup Fiskeriforening i lørdags, da det ikke...