Henrik Qvortrup om overvågning af fiskere: Har I da ikke rent mel i posen?

Hvis det man laver, tåler dagens lys, så er det vel bare på med et kamera - for hvad er så problemet, spurgte Ekstra Bladets chefredaktør i debat om overvågning

– Jeg kunne først og fremmest have lyst til at spørge en mand som dig – hvad er egentlig problemet? For hvis der er rent mel i posen, og det man laver, tåler dagens lys, så er det vel bare på med et kamera. Why not? Det har jeg ikke forstået.

Sådan lød det blandt andet fra chefredaktør Henrik Qvortrup fra Ekstra Bladet i en debat torsdag om overvågning i dansk fiskeri. Kommentaren var henvendt til Danmarks Fiskeriforenings formand Svend-Erik Andersen.

– Det her er en overvågning af fiskerens andet hjem, hvor han opholder sig 24 timer i døgnet måske 200 dage om året, svarede han.

– Men det er vel kun på arbejdspladsen – der er vel ikke kameraer på toilettet, spurgte Henrik Qvortrup.

– Nej, der er ikke kameraer på toilettet, medgav Svend-Erik Andersen.

Debatten fandt sted på Christiansborg, og den var arrangeret af Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Pelagiske Producentorganisation.

Ordstyrer i debatten var Noa Redington, der er tidligere spindoktor for Helle Thorning-Schmidt. Han spurgte – efter ordvekslingen mellem Henrik Qvortrup og Svend-Erik Andersen, hvordan Henrik Qvortrup ville se på det, hvis man indførte overvågning på Ekstra Bladet.

– Med fare for at lyde arrogant, så synes jeg, der er en grundlæggende forskel på, hvad der foregår på dækket af en fiskekutter, og hvad der foregår i redaktionslokalet på Ekstra Bladet, svarede han.

Foruden Henrik Qvortrup og Svend-Erik Andersen deltog Socialdemokraternes fiskeriordfører Kasper Roug, fiskerirådgiver og tidligere topembedsmand Mogens Schou fra Aquamind og Birgitte Kofod Olsen, der er jurist og aktiv i debatten om privatliv og beskyttelse af data i Danmark.

Birgitte Kofod Olsen kaldte det en forældet tankegang at tro, at man selv kan vurdere, om man har rent mel i posen, når man overvåges.

– Når man har så meget digitalisering, som man har i Danmark, så kan vi ikke vide, hvem der overvåger os. Derfor kan man heller ikke sige, at jeg har rent mel i posen, for det er ikke mig, der vurderer, om jeg har rent mel i posen. Det er dem, der sidder og kigger på det, der bestemmer, om jeg har rent mel i posen, sagde hun.

Mogens Schou fra Aquamind understregede nødvendigheden af kontrol med fiskeriet, men han opfordrede til, at man laver en incitamentsordning, så det bliver attraktivt for fiskerne at få kameraer om bord på deres fartøjer.

– Hvis jeg var rådgiver for fiskeriministeren, så ville jeg foreslå ham at sætte sig ned med Svend-Erik og få snakket incitamentsmodellen igennem. Hvad er det, der skal til, og hvad er det for nogle komponenter? For der er nok at tage af, sagde Mogens Schou.  

– Man skal huske på, at alt omkring redskabsregler og kapacitetsregler går ud på at begrænse udsmid. Så kan man løse problemet med udsmid og få fuld fangstafregning, så kan man skrotte alt det andet, sagde han.

Fiskeriordfører Kasper Roug (S) sagde, at man fra regeringens side ikke har noget ønske om at genere fiskerne.

– Vi er ikke interesseret i at bruge unødige ressourcer på overvågning, og vi er ikke ude på at genere nogen. Derfor har vi også tænkt os at være pragmatiske omkring det her. Vi skal skabe et system, som er effektivt, som fungerer, og som får fanget de brodne kar, der nu engang er, og så vi ved, hvad der bliver hevet op af vandet, og hvad vi har tilbage, sagde Kasper Roug.

– Det kan også sagtens være, at vi skal se på, om det skal være incitamentsstyret, sagde han.

Der var mulighed for, at man som tilhører kunne stille spørgsmål. Det benyttede Claus Hjørne Pedersen, formand for Strandby Fiskeriforening, sig blandt andet af. Han fortalte, at han som fartøjsejer har haft mulighed for at deltage i en forsøgsordning med kameraovervågning af fiskeriet i Kattegat.

– Men da jeg spurgte besætningen, om ikke det kunne være en god ide at deltage i det her forsøg, fik jeg at vide, at det kunne da godt være, at jeg syntes, det var en god ide, men at så ville man gå af. Den problematik, den får vi, sagde han.

Noa Redington spurgte Henrik Qvortrup om sådan en beretning gjorde indtryk.

– Selvfølgelig gør det indtryk, men vi har lige fået godtgjort, at der er behov for at efterprøve, hvad der står i fiskernes logbøger, sagde han med henvisning til en kommentar fra Jørgen Dalskov fra DTU Aqua, der kort forinden havde sagt, at det ikke altid er rigtigt, hvad der står i fiskernes logbøger.

– Men hvis der findes en anden måde at gøre det på, som er bedre, så er det da fint, sagde Henrik Qvortrup.

Venstres fiskeriordfører Torsten Schack var ikke en del af panelet, men Noa Redington valgte alligevel at spørge ham, hvordan han ville have forholdt sig til sagen, hvis han havde været fiskeriminister.

– Som jeg har forstået det, så viser de foreløbige undersøgelser, at de bifangster af torsk, der er på fartøjer, hvor man frivilligt har haft kamera om bord, matcher med bifangster, der er på fartøjer uden kameraer. Der er altså ikke noget som helst, der indikerer, at de, som fisker uden kameraer, snyder på vægtskålen. Det synes jeg er helt centralt, sagde Torsten Schack.