Spis ikke torsk, der er fanget i Københavns Havn

Indholdet af kviksølv er for højt i lystfiskernes fangster. Heldigvis kan du roligt spise fisk fanget af danske fiskere

Hvis du vil være sikker på at spise en god lækker fisk, så vælg en fanget af de danske fiskere – og gå langt uden om dem, du selv kan fange i Københavns Havn.

Fødevarestyrelsen advarer nemlig om at spise torsk og andre fisk, der er fanget i Københavns Havn. Der er konstateret et højt indhold af kviksølv, og derfor er det fra 1. juli forbudt for lystfiskere at tage torsk, der er fanget i Københavns Havn med hjem.

– EU har sænket grænsen for det maksimale kviksølvindhold fra 0,5 til 0,3 milligram pr. kg. torsk efter en ny vurdering af de sundhedsskadelige effekter af kviksølv. Kviksølv påvirker udviklingen af nerve- og hjerneceller og udgør derfor en særskilt risiko for børn og fostre, fordi hjernen udvikler sig hurtigt i de tidlige leveår, siger Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Kviksølv er kritisk for dyr og mennesker, fordi det ophobes i kroppen. Gravide og småbørnsforældre skal være særligt opmærksomme, fordi selv et kortvarigt højt kviksølvindtag kan påvirke små børn.

Kviksølvforureningen i Københavns Havn kommer bl.a. fra tidligere industri i området. Det har derfor i mange år været forbudt at fiske skrubber, sild, aborre og ål i Københavns Havn. Fra den 1. juli bliver det igen tilladt af fange disse fisk, men de skal, ligesom torsken, tilbage i havnen, så der ikke opstår risiko for, at de ender på en middagstallerken.

Fødevarestyrelsen fører løbende kontrol med både torsk og andre fisk, der bliver handlet på fiskeauktionerne. Prøveresultaterne viser, at indholdet af kviksølv i de fisk ligger væsentligt under grænseværdierne.

Mulighed for år til år fleksibilitet

Meddelelse om straksregulering nr. 12 - 2024 om mulighed for år til år fleksibilitet på fartøjsniveau fra 2023 til 2024 og for 2025 til...

Mulighed for år til år fleksibilitet

Meddelelse om straksregulering nr. 12 - 2024 om mulighed for år til år fleksibilitet på...