Der skal en egentlig sælregulering til

Det skærer i hjertet, når garnfisker trækker døde sæler op sammen med garnene

Garnfisker René Hansen, som fisker fra Lønstrup syd for Hirtshals, har et ønske om, at der kommer en egentlig regulering af de mange sæler, der efterhånden befinder sig i de danske farvande. 

Det skærer ham nemlig i hjertet, hver gang han hiver sæler op sammen med garnene. I de første tre uger af marts har han således hevet 25 sæler op.

– De lider druknedøden. Det er ikke pænt at se på, lyder det fra René Hansen i en artikel i JyllandsPosten. 

Han erkender dog samtidig, at han tidligere blev mere ked af det, når det skete. I dag er han faktisk en smule lettet, for så er der en sæl mindre til at forstyrre hans fiskeri. 

Savner handling

René Hansen opfatter sig selv som naturforvalter, der gerne vil passe på naturen, samtidig med at han gerne vil tjene penge som fisker.

Derfor ønsker han en egentlig jagttid på sælerne, så bestanden kan blive bragt ned – i øvrigt som han også ønsker det med skarven.

– Så skal der selvfølgelig være nogle kloge hoveder, der holder øje med sælbestanden, så vi ikke skyder den helt i bund. Men det, der er gang i nu, er, at der ingen jagttid er. Og der er alt for mange af dem, og det er i
hele Danmark, siger René Hansen.

Da det er svært at ramme sælerne, når de er i vandet, ser han gerne, at sælerne bliver skudt på holmene eller stranden. Det må han ikke i dag, og derfor er han ikke bleg for at skyde på miljøministeren og miljøorganisationerne som medskyldige i forhold til de mange sæler, der går i hans garn. 

 

Halvere bestanden

René Hansen møder ikke opbakning fra hverken myndighederne, biologerne eller miljøorganisationerne. Men det gør han til gengæld fra Danmarks Fiskeriforening.

Formanden for Danmarks Fiskeriforening understreger, at problemerne med sæler har bredt sig fra Østersøen op gennem bælterne til Kattegat og Skagerrak. 

– Vi vil gerne have, at der bliver taget ordentlig hånd om at regulere sælbestanden til et niveau, så der ikke opstår de her konflikter, og så der tages ordentlig hensyn til økosystemerne i havet. Hvis man f.eks vil have en ordentlig torskebestand og samtidig en sælbestand, der ikke må reguleres, har man misforstået opgaven, mener Svend-Erik Andersen, som gerne ser, at man begynder med at halvere halvdelen af sælbestanden i Østersøen.