Erhvervsministeren klar til at hjælpe fiskeriet

Der er forskellige værktøjer til at hjælpe et presset erhverv, lyder det fra erhvervsministeren

Siden Ruslands invasion af Ukraine er brændstofpriserne eksploderet. Da krigen brød ud d. 24. februar, kunne fiskerne købe brændstof til 4,62 kr. pr. liter. Den 9. marts var priserne steget til 8 kr. literen.

Dermed er det blevet markant dyrere for fiskerne at sejle ud og fange fisk.

Flere fiskere har også valgt at blive i havn, fordi det ikke kan betale sig at tage på fiskeri, da indtægterne ikke står mål med de højere omkostninger.

Det har nu fået erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at komme med en redningskrans til fiskerierhvervet.

– Vi skal tage den her situation meget alvorligt. På vegne af regeringen vil vi forsøge at hjælpe fiskerne igennem denne svære situation med de værktøjer, vi har til rådighed. Vi skal have et fiskeri – også i fremtiden, siger Simon Kollerup ifølge TV MidtVest.

Forskellige værktøjer

De højere omkostninger pga. stigende energipriser kommer ovenpå kraftigt reducerede kvoter, corona og et Brexit, som har været en hård omgang for dansk fiskeri. 

Ifølge erhvervsministeren er der nu forskellige værktøjer, der kan tages i brug for at hjælpe fiskerne. 

– Vi har lavet en stor Brexit-aftale, hvor vi bruger to milliarder kroner på at hjælpe både fiskerne og andre følgeerhverv, siger Simon Kollerup. 

– Derudover kan vi hjælpe med nogle af de lån, som fiskere og andre virksomheder har taget under corona ved at lave en afdragsordning, så man kan afdrage i nogle små bidder.

– I erhvervsministeriet har jeg selv vækstfonden og vores eksportkreditfond, hvor vi kan give statsgaranteret lån, så man kan komme igennem denne svære periode, uddyber han. 

Han fortæller desuden, at han tager fiskernes problemer alvorligt, og han er klar til at hjælpe, hvor han kan.

– Jeg kan i hvert fald sige til fiskerne i Hanstholm og andre havne, at vi har set og hørt om de problemer, I fortæller om, og dem tager vi alvorligt. Vi har nogle værktøjer, som vi er klar til at bruge, afslutter han.