Kameraovervågning: Læsø frygter kollaps

Nye regler for overvågning af jomfruhummerfiskeri i Kattegat kan få katastrofale konsekvenser for hele Læsø

Tvungen kameraovervågning på fiskefartøjer i jomfruhummerfiskeriet truer Læsøs eksistens, lyder det fra øens borgmester i en artikel i Nordjyske Stiftstidende. 

– Jomfruhummerfiskeriet er altafgørende for os. Det er dybt forankret i vores lokalsamfund og af enorm betydning for kommunens økonomi, som i forvejen er meget dårlig, siger Tobias Birch Johansen (V), borgmester på Læsø.

Læsø og jomfruhummerfiskeri hænger sammen. Fiskeriet skaber arbejdspladser – både direkte og indirekte, og turistchefen på Læsø vurderer, at hver enkelt fisker skaber mellem 5 og 7 arbejdspladser i land. 

Fiskeriet giver også grundlag for skoler, butikker, restauranter, fiskefabrik, værft, håndværkere og ikke mindst øens eneste vodbinder.

– Turisterne kommer her for at se det levende lokalsamfund. Uden dét forsvinder mange turister også, siger Jens Rulle, turist- og erhvervschef, VisitLæsø.

Krænker privatlivet

Fiskerne er selvsagt utilfredse med kamera-ordningen. De mener, det er en krænkelse af privatlivet. De havde hellere set, at dialogen havde fortsat omkring eksempelvis brug af andre fiskeredskaber. Fiskerne kæmpede for en frivillig ordning og mener i øvrigt, at det er helt forfejlede tal.

– Det kan være et par små fisk, der falder i vandet ved et uheld, de kan også selv springe ud igen. De spræller jo, siger Claus Hjørne Pedersen, formand for Strandby Fiskeriforening, hvor 30 fiskerkuttere også er afhængige af at kunne fange jomfruhummere i Kattegat.ck

Han mener i øvrigt heller ikke, at den store nedgang i torskebestanden nødvendigvis er fiskernes skyld.

– Kameraer skaffer ikke flere torsk. Måske vil torsken slet ikke være i Kattegat på grund af ændringer i havmiljøet, siger Claus Hjørne Pedersen.

Frygter for fabrikken

Læsøs største arbejdsgiver indenfor fiske-industrien er ubetinget Læsø Fiskeindustri, der beskæftiger 25 personer i produktion og administration. Dertil kommer yderligere 50 arbejdspladser i virksomhedens afdelinger i Frederikshavn og Skagen, der også kan komme i fare.

På fabrikken er der stor bekymring for konsekvenserne af de nye regler.

– Uden jomfruhummer er der ingen Læsø Fiskeindustri. Så enkelt er det, siger Lasse Dahl Pedersen, adm. direktør, Læsø Fiskeindustri.

Han oplyser, at fabrikken håndterer cirka 2000 ton jomfruhummer om året. Halvdelen er fanget i Kattegat. Resten i blandt andet Skagerrak. 

– Læsø er et brand i sig selv, der står for høj kvalitet. Vi kunne måske nok skifte navn, men vi ville blive nødt til at reducere mandskabet betragteligt eller lukke helt ned for vores fabrik på Læsø, hvis ikke vi kan få leveret råvarer fra Kattegat længere, siger Lasse Dahl Pedersen.

Læsøs borgmester har fuld forståelse for fiskernes bekymringer. Han mener ikke, at kameraovervågning giver mening eller, at der er tilstrækkelig evidens for effekten af overvågningen. Han oplyser, at han er i tæt dialog med flere af øens fiskere, som er meget frustrerede.

– Jeg frygter, at jomfruhummer-fiskeriet ebber ud. Den store usikkerhed gør det ikke bedre. Det er i forvejen svært at få unge fiskere ind. Man skal også nærmest være uddannet akademiker for at forstå alle de regler, paragraffer og kvote-fastsættelser, siger borgmester Tobias Birch Johansen (V).

 

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...