Eksplosion på Nord Stream hvirvlede gammel gift op

Ny forskning har undersøgt konsekvenserne for havmiljøet efter sprængningerne af Nord Stream 1 og 2

I september 2022 blev der sprængt hul på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 ud for Bornholm. Eksplosionerne og den efterfølgende gasstråle fra ledningerne fik forurening fra havbunden til at sprede sig på en havvolumen svarende til 11 kubikmeter i måneden efter.

Det skriver dr.dk

Bag den nye undersøgelse, der fokuserer på konsekvenserne på havmiljøet efter sprængningerne, står danske, polske og tyske forskere.

Hans Sanderson, seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, er en de forskere, der har deltaget i det internationale samarbejde.

Han fortæller til DR Bornholm, at det er store mængder forurenet sediment, der er blevet kastet op i vandsøjlen efter eksplosionerne. Han fortæller også, at der er fundet bly og TBT, som kommer fra skibes bundmaling, i prøverne.

Forskeren forklarer, at det giftige sediment vil have negative effekter, men at kun tiden kan vise hvilke. Skulle der opstå ændringer i fiskebestanden, som forskerne ikke har nogle forklaringer på, så kan årsagen måske findes der.

Den gift, som blev løsnet fra havbunden, er ikke ny, den har bundfældet sig i Østersøen siden industrialiseringen. Forskerne vurderer, at der er tale om 250.000 tons forurenet sediment.

Der er også blevet undersøgt om den metangas, som man kunne se boble i havoverfladen, forurenede. Forskerne siger, at den ikke var forurenende, og at de brugte sprængstoffer ikke har forurenet Østersøen i nævneværdig grad.

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at mindske CO2-udledningen

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at...