Nyt i RGS Nordic-sagen: Bortskaffelse – ikke nyttiggørelse

Behandlingen af olieholdigt spildevand er bortskaffelse og ikke nyttiggørelse, vurderer Miljøministeriet nu

Behandling af importeret olieholdigt spildevand er bortskaffelse og ikke nyttiggørelse, lyder det i en ny juridisk vurdering fra Miljøministeriet.

Den nye vurdering går imod tidligere vurderinger fra Miljøstyrelsen – og så kan den få betydning fra RGS Nordic-sagen. 

Beslutningen kan nemlig gøre det muligt at stoppe deres import af olieholdigt spildevand fra Norge. 

I en lang årrække har fisker Jan Rasmussen og Danmarks Fiskeriforening kæmpet for at få stoppet disse udledninger i Agersø Sund. Men i og med, at myndighederne mente, at der var tale om nyttiggørelse, fik RGS Nordic tilladelse til at udlede spildevand fra Norge. Det er dog kommet frem, at kun to procent af spildevandet nyttiggøres, mens resten ledes ud i Agersø Sund, skriver Ritzau.

– En stor ros til miljøminister Magnus Heunicke (S) for at gå ind i sagen og få undersøgt udledningerne til bunds. Det bør nu være muligt for Miljøstyrelsen at stoppe import af olieholdigt spildevand, så det ikke længere ødelægger havmiljøet i Agersø Sund. Det er et vigtigt skridt på vejen i at passe på vores havmiljø og fisk, siger direktør i Danmarks Fiskerforening Kenn Skau Fischer.

Miljøministeren har orienteret Folketingets partier om den nye udvikling i sagen. Og nu vil Miljøstyrelsen genoptage sagsbehandlingen af de eksisterende tilladelser, med henblik på at vurdere om der er tale om bortskaffelse eller nyttiggørelse af olieholdigt spildevand.

– Jeg har allerede bedt Miljøstyrelsen om at stoppe nye importtilladelser. Jeg har også bedt mit departement om at lave en juridisk analyse af, om der er tale om bortskaffelse eller nyttiggørelse af olieholdigt spildevand. Ministeriets overordnede juridiske vurdering er, at der er tale om bortskaffelse, mens Miljøstyrelsen i konkrete sager har vurderet, at der har været tale om nyttiggørelse. Med den her beslutning bliver det muligt at genoptage sagsbehandlingen af de eksisterende tilladelser, siger miljøminister Magnus Heunicke.