Der er store planer om masser af havvind i Nordsøen. Planer, som en norsk biologiprofessor ser på med stor bekymring, da havvindmøller kan blive en ”motorvej” for invasive arter. Det skriver Børsen.
De invasive arter vil kunne hoppe fra fundament til fundament og dermed invadere fiskeopdrætsindustri eller sårbare miljøer.
– Det kan have betydning for menneskene omkring fjordene og for de kommercielle erhverv som opdrætsindustrien, fordi de invasive arter ændrer økologien i området og medbringer organismer, som økosystemet ikke har mødt før og derfor ikke har et forsvar imod, siger marinbiolog Henrik Glenner, der er professor på Bergen Universitet i Norge.
De seneste år har der bl.a. væres problemer med stillehavsøsters. Den har bl.a. en parasit med sig, som dræber den europæiske østers. Stillehavsøsters kommer til via. ballastvand, der er derfor forbud mod at lukke netop ballastvand ud i havet.
Ifølge Danmarks Fiskeriforenings biolog Henrik Lund er det dog ikke nok. Det er Jens Kjerulf fra DTU Aqua enig i. Han mener, at invasive arter skal tilføjes til konsekvensstudierne, så det kommer med i den miljøgodkendelse, som det kræver at opstille havvindmøller.
Miljøstyrelsen oplyser over for Børsen, at man har fokus på problematikken, men at der på nuværende tidspunkt ikke er igangsat et konkret projekt, som skal undersøge effekterne af havvindmøller i forbindelse med spredningsveje for invasive, marine arter. Muligheden for sådan et projekt er dog ved at blive undersøgt.