DR sætter fokus på torsken og iltsvind

I en række artikler og en udsendelse sætter DR torsk under luppen – for hvor bliver den af?

I en række artikler på dr.dk, skriver det landsdækkende medie om det tiltagende iltsvind i de danske fjorde og Østersøen samt om de manglende torsk.

Det er også blevet til udsendelsen ”Jorden Kalder: Hvorfor forsvinder torsken?” på DR.

Her har et kamerahold og en journalist været med ombord på forskningsskibet Dana sammen med sektionsleder hos DTU Aqua Marie Storr-Paulsen på et togt til Østersøen.

Marie Storr-Paulsen forklarer til DR, at der ikke er lige så mange torsk i Østersøen som tidligere, og at de resterende torsk er små og magre. Det skyldes, at de enten har leverorm eller svært ved at skaffe sig føde pga. iltsvindet.

Hun fortæller også, at de store storme i efteråret har været gode for Østersøen, da det har presset iltrigt vand ned på bunden. Men hun understreger samtidig, at det ikke er nok til at redde havmiljøet.

– Der er ikke nogen tvivl om, at de dårlige iltforhold skyldes udledningen af næringsstoffer, som er fosfor fra byerne og kvælstof fra landbruget, så det skal man reducere i større grad, hvis man vil passe på vores havmiljø, uddyber Marie Storr-Paulsen til DR.

I stedet peger hun på, at der ikke findes nogen løsninger på den korte bane, men derimod vil det kræve større internationale løsninger for Østersøen.