Det skriver DTU Aqua om omstridt trawlrapport

"En række fejl og unøjagtigheder" og "lever ikke op til den standard, der er mulig og nødvendig". Kritikken af omstridt trawlrapport er massiv

Foto: Cosmos Trawl.

En meget omtalt rapport om trawlfiskeriet i Kattegat, som Danmarks Naturfredningsforening har fået Aarhus Universitet til at udarbejde, har mødt massiv kritik fra en lang række danske og udenlandske forskere.

Det er en rapport, som miljøminister Magnus Heunicke (S) har brugt som argumentation for at forbyde fiskeri med bundtrawl i store dele af de danske farvande, og som Danmarks Naturfredningsforening har brugt til at køre store kampagner på sociale medier mod fiskeriet.

I et notat, som DTU Aqua har udarbejdet, kan man f.eks. læse:

– Rapporten ”Effekter af fysisk forstyrrelse af bundtrawling på havbundens biodiversitet” indeholder desværre en række fejl og unøjagtigheder.

– De benyttede data lever ikke op til den standard, der er mulig og nødvendig.

– Der er desuden alvorlige fejl i beregningen af den dødelighed, som fiskeriet genererer, hvor de 16 procent af individerne, som det beregnes, at der dør om året, snarere er ca. 7 procent. Blandt andet derfor er den biomasse, der årligt fjernes ikke 1 million tons, men sandsynligvis betydeligt mindre.

– Endelig bruges logbogsinformationer til at ekstrapolere bundpåvirkningen 20 år tilbage i tiden før VMS-overvågning blev indført. Det er ikke sandsynliggjort, at logbogsinformationerne fra denne periode giver et repræsentativt billede af det daværende fiskeris geografiske fordeling, og der tages ikke højde for, at både redskabsbrug og trawlsporsbredde dengang var anderledes end i dag.

– Endelig konkluderes det, at fiskeriet på dybt vand påvirker rekrutteringen til faunaen på lavt vand, uden at det undersøges, hvilke arter det i givet fald drejer sig om, eller om andre forklaringer, såsom år til år ændringer i temperatur, saltholdighed, iltindhold, eller fødeforhold i den pelagiske larvefase kan forklare den observerede korrelation på tværs af stationerne.

Det er Jyllands-Posten har afdækket, hvordan forskere fra ind- og udland gennemhuller rapporten. Avisen har i forbindelse med sin afdækning også talt med forskeren Jørgen L. S. Hansen, der har udarbejdet rapporten. Han siger til Jyllands-Posten, at kritikken ikke gør indtryk på ham, og at han fastholder rapportens konklusioner.

Asger Christensen er bekymret over valg af kommissær

Fiskerispørgsmål risikerer at drukne i spørgsmål om miljø, vurderer Asger Christensen

Asger Christensen er bekymret over valg af kommissær

Fiskerispørgsmål risikerer at drukne i spørgsmål om miljø, vurderer Asger Christensen