DTU Aqua har søsat et nyt forsøgsfiskeri, der skal understøtte tidligere undersøgelser, som har vist, hvordan elektronisk dokumentation af fangster kan erstatte mange af de nuværende regler for brug af redskaber.
– Evalueringer har vist, at langt størstedelen af disse regler kan blive overflødige, hvis fiskerne dokumenterer deres fangster elektronisk – For at undersøge denne hypotese i praksis gennemfører vi i øjeblikket et forsøg i den vestlige Østersø, hvor deltagende fiskere får frit redskabsvalg i deres tungefiskeri, mens alt hvad de fanger dokumenteres ved hjælp af kameraer ombord, fortæller Sissel Kolls Bertelsen fra DTU Aqua.
Fanger færre undermålere
I forsøget deltager tre fartøjer, som alle fisker efter tunge i den vestlige Østersø. Netop i dette fiskeri er der et veldokumenteret problem – nemlig at op mod 78 procent af de tunger, der er over mindstemålet, slipper ud gennem maskerne i de nuværende lovpligtige 90 mm redskaber.
– Disse fisk, som skulle sikre fiskernes indtjening, går altså tabt, hvilket tvinger fiskerne til at fiske mere og bruge flere ressourcer på at opnå deres kvote. Derfor vil vi gerne undersøge, hvad der sker, hvis vi fjerner reglerne og lader fiskerne tilpasse deres redskaber selv, forklarer hun.
En tidligere teoretisk undersøgelse fra DTU-Aqua har vist, at en maskestørrelse på 80 mm vil kunne tilbageholde næsten tre gange så mange tunger over mindstemålet, uden at øge fangsten af undermålstunger betydeligt.
– Derfor tester vi i første omgang denne mindre maskestørrelse i forhold til den lovpligtige, for at finde ud af, om fiskerne kan opnå deres kvote hurtigere og med færre slæb. Udover fangsten af tunge undersøger vi også, hvordan den mindre maskestørrelse påvirker bifangsten af samtlige andre arter i tungefiskeriet.
Lette arbejdsbyrden
Forskerne forventer at færre slæb og kortere fisketid ikke kun vil lette fiskernes arbejdsbyrde, men at det også vil kunne reducere brændstofforbruget og påvirkning af havbunden.
– Muligvis kan det også reducere den samlede mængde bifangst, selvom der potentielt kan være mere bifangst pr. slæb med den mindre maskestørrelse, fortæller Sissel Kolls Bertelsen.
Forsøget løber fra midten af november 2024 til slutningen af februar 2025 for at indsamle data, der dækker variationen over hele tungesæsonen. Desuden giver det fiskerne tid til at eksperimentere med forskellige redskabsløsninger, så man kan vurdere, om de er i stand til at optimere deres fangster gennem det frie redskabsvalg. Resultaterne forventes at bidrage til udviklingen af mere effektiv forvaltning, og dermed sikre et mere økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt fiskeri i fremtiden.