Konservative: CO2-afgiften på fiskeriet er et kæmpe selvmål

Det er så uhensigtsmæssigt, som det kan blive, at vi nu ser de nyeste og mest effektive fartøjer blive solgt til udlandet, siger fiskeriordfører

Allerede inden CO2-afgiften på fiskeriet træder i kraft, har flere danske fiskere kastet håndklædet i ringen og solgt deres fartøjer, som i stedet er kommet på udenlandske hænder.

Det har man set eksempler på både i Thyborøn og i Hanstholm, og både fiskeriorganisationer, fiskeindustrien og en række borgmestre advarer om, at der bliver tale om en decideret afvikling af dansk fiskeri, hvis politikerne på Christiansborg holder fast i, at der fra nytår skal indføres en CO2-afgift på fiskeriet.

Formålet med CO2-afgiften er at få fiskerne til at bruge mere miljøvenlige brændstoffer, men problemet er, at der ikke findes alternativer til den dieselolie, fiskerne anvender i dag.

– Der er ingen tvivl om, at det her er meget kritisk. Derfor er vi også nødt til at finde ud af, hvordan vi afbøder de negative konsekvenser, der ligger foran os. Mit ønske er, at vi udskyder ikrafttrædelsen, og hvis man ikke kan nå til enighed om det, så mener jeg, at man skal kompensere fiskerne krone til krone, siger Per Larsen, fiskeriordfører for Konservative.

– Vi står i en situation, hvor man i andre lande giver tilskud til brændstof, fordi det er steget i pris, og så kommer vi med en afgift til vores fiskere. Det kommer til at give en enorm skævvridning, fordi fiskerne konkurrerer på et internationalt marked, siger han.

Vi er allerede begyndt at se fartøjer blive solgt til udlandet, fordi fiskerne ikke kan få budgetterne til at hænge sammen med udsigten til, at der skal betales CO2-afgift. Hvad tænker du om det?

– Det er så uhensigtsmæssigt, som det kan blive, for det er nogle af de nyeste og mest effektive fartøjer, vi nu ser blive solgt til udlandet. Det, vi ønsker, er, at vores flåde bliver så effektiv og CO2-neutral som muligt, og det er bestemt ikke det, vi ser nu, siger Per Larsen.

Der er kun to uger, til CO2-afgiften træder i kraft. Er det realistisk, at man kan nå at lave om på det, der er aftalt politisk, og tror du på, at det kommer til at ske?

– Det er noget, vi taler om på kryds og tværs for at finde en løsning på, og i fredags var vi til møde i Skatteministeriet om det. Jeg er stadig fortrøstningsfuld, for det vil være et kæmpe selvmål, hvis vi indfører det her på en måde, hvor vi ender med at afvikle store dele af dansk fiskeri, siger han.