Tilskudsordninger til investeringer i kystfiskeriet kan nu søges

Det er nu muligt for fartøjer under 17 meter at søge en række tilskud til investeringer i kystfiskeriet

I 2024 er der afsat 39,3 millioner kroner til fremme af kystfiskeriet i Danmark. Pengene kan bl.a. bruges på ombygninger af fartøjer i forbindelse med omlægning til skånsomme redskaber. Der kan også søges penge til f.eks. isværker og kølevogne.

Formålet med tilskudsordningen er blandt andet at øge kvaliteten og afsætningen af kystfiskernes fangst.

Pengene til tilskudsordningen kommer fra Den Europæiske Hav- Akvakultur- og Fiskerifond (EHFAF), og den er målrettet kystfiskeriet, herunder skånsomme kystfiskere og havne, hvor der landes kystfanget fisk.

Men for at pengene kan komme ud og gøre gavn i kystsamfundene, skal de søges. Og indtil videre er der søgt om tilskud for 1,2 millioner kroner ud af en pulje på næsten 40 millioner kroner.

Hos Danmarks Fiskeriforening er underdirektør Ole Lundberg Larsen ikke voldsomt overrasket over det lave ansøgningstal.

– Det er selvfølgelig umiddelbart overraskende, at der er søgt så lidt, når man kan få dækket op til 80 procent af omkostningerne til de pågældende investeringer. Men her skal man huske, at hvis økonomien er presset, kan det være sin sag at skaffe de 20 procent. Samtidig er det nok også en indikation på, at økonomien i de fiskerier, man kan omlægge til, er endog meget presset i disse år. Men jeg vil da opfordre til, at alle kystfiskere, der skal ud at investere, får kigget teknologilisten efter – for der er da tale om mærkbare tilskud til de godkendte indsatser, fortæller Ole Lundberg Larsen.

Tilskudsordningen er bygget op omkring en udtømmende teknologiliste, der yderligere er inddelt i to indsatsområder.

Indsatsområde 1 er indsatser, der fremmer udvikling af fartøjernes bæredygtighedsprofil, herunder omlægning til skånsomme redskaber og forbedring af energieffektivitet.

Indsatsområde 2 er indsatser, der direkte forbedrer logistik, fangsthåndtering eller infrastruktur, som understøtter kvalitet og afsætning af kystfiskernes fangst.

Blandt andet kan man som garnfikser søge tilskud til lave garn, der har en maksimalhøjde på halvanden spejlmaske. Der er mange forskellige tilskud at søge.

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden i sæson 2024-25

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden...