Pulje på 3 mio. kr. skal bidrage til genopretning af ålebestanden

I dag åbner Fiskeristyrelsen for ansøgninger om tilskud til at udsætte åleyngel i de danske vandløb og søer. Udsætningerne skal bidrage til at bevare og genoprette ålebestanden i Danmark

Cirka 3000 glasål Foto: Fiskeri Tidende

Målet er at få flere ål i de danske vandløb, og tilskudsordningen er en del af det danske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogram.

Formålet med udsætning af åleyngel er at øge produktionen af ål i vandløb og søer med henblik på at opfylde målet i den danske åleforvaltningsplan om at øge migrationen af blankål. Derudover skal projekterne evaluere effekten af udsætningerne for at vurdere, hvordan det bidrager til forvaltningsplanen.

Evaluering af tidligere projekter har bl.a. vist, at udsatte ål følger samme vandringsrute i Atlanterhavet som vilde ål, når de vandrer mod Sargassohavet for at gyde. Derudover har evalueringerne vist, at faktorer som bl.a. udsætningstæthed, dvs. antallet af udsatte ål et sted, påvirker ålenes vækst og dødelighed.

Tilskuddet er delvist finansieret af EU (70 pct.) via Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF) og delvist af nationale midler (30 pct.).

Sådan søger du tilskud

Ansøgningsrunden starter i dag, og er åben frem til midlerne er opbrugt, dog senest 15. september 2024. Tilskuddet kan søges af tekniske og videnskabelige organer i Danmark, og midlerne udbydes som ét samlet projekt.

Læs mere om ordningen og om, hvordan du søger om tilskud i Fiskeristyrelsens tilskudsguide.

Yderligere oplysninger

Hvis du har spørgsmål til ordningen, kan du kontakte Fiskeristyrelsen alle hverdage kl. 10-14 på telefon 72 18 56 00.

Fiskerne fanger masser af kulmuler

De danske fiskere har haft et godt fiskeri efter kulmuler i årets første fire måneder

Fiskerne fanger masser af kulmuler

De danske fiskere har haft et godt fiskeri efter kulmuler i årets første fire måneder