Et nyt fiskeredskab, udviklet i New Zealand og kaldet FloMo, skal snart testes i Danmark. FloMo er designet til trawlfiskeri og giver fisken mulighed for at svømme frit i fangstposen, hvilket sikrer, at den landes med højeste kvalitet.
Ifølge Mogens Schou, partner i Aquamind, kan teknologien give store fordele for fiskere og fiskebestande.
– Med FloMo kan vi få fisken ombord i levende tilstand, forklarer Mogens Schou og tilføjer, at den skånsomme behandling reducerer skader på fisken, hvilket resulterer i højere priser og bedre kvalitet.
– Hvis fisken fanges på lavt vand, kan den genudsættes levende og har derfor en høj overlevelsesrate, tilføjer han.
Koncept fra New Zealand
Hele konceptet bag FloMo blev udviklet for omkring 12 år siden i New Zealand, og Aquamind har fulgt og bidraget til projektet de seneste år.
Mogens Schou forklarer, at de tekniske forbedringer i posens design hjælper med at minimere stress og skader på fisken under fangsten.
Dette er en væsentlig forbedring sammenlignet med traditionelle fangstmetoder.
DTU Fødevareinstituttet har allerede set potentialet i teknologien og har fået tildelt 5,4 mio. kr. til at teste og dokumentere FloMos effekter i danske farvande.
Tamme Bolt skal lede forsøgene
Forsøget vil blive ledet af Thyborøn-fisker Tamme Bolt i Nordsøen, mens CEFAS i Storbritannien står for at analysere fiskens overlevelse og projektets potentielle indvirkning på fiskeriforvaltningen.
- Læs om Tamme Bolt og hans deltagelse: Tamme Bolt skal lede forsøg med ny trawlpose
Mogens Schou understreger, at den nye teknologi kan få afgørende betydning for fremtidens fiskeri, både økonomisk og miljømæssigt.
– Hvis vi kan få denne teknologi til at fungere, får fiskerne mulighed for at optimere deres fangstmetoder og levere fisk af topkvalitet, siger han og understreger, at friheden til at eksperimentere med redskaber er essentiel for innovation i branchen.
Redskabet er allerede i brug i New Zealand, hvor det har været anvendt i mere end et årti. I Danmark er det dog nødvendigt at gennemføre yderligere test og tilpasninger for at sikre, at redskabet opfylder lokale krav og forhold.
Projektet afventer nu godkendelse fra Fiskeristyrelsen, og hvis det går igennem, kan danske fiskere få glæde af FloMo i løbet af få år.
– Holder posen, hvad den lover, ser vi potentielt højere priser for fiskerne og bedre vilkår for fiskebestandene, siger Mogens Schou.
Fakta
FORDELE VED FLOMO-FANGSTPOSEN
- Skånsom fangst: Fisken kan svømme frit i posen uden at blive mast, hvilket mindsker skader og stress.
- Højere kødkvalitet: Mindre stress og færre skader resulterer i bedre kvalitet på det fangede fiskekød.
- Levende fangst: Fisken kan løftes levende ombord og genudsættes, hvis den er uønsket, hvilket reducerer bifangst og udsmid.
- Bæredygtigt fiskeri: Selektiv fangst og lav escapement-dødelighed bidrager til at bevare fiskebestande og fremmer bæredygtighed.