Fiskeriet blev et vendepunkt for nyslået fartøjsejer

Christian Therkildsen fik sin første gode skoleoplevelse, da han kom på Fiskeriskolen i Thyborøn. Nu er han i en alder af bare 25 år blevet fartøjsejer

Christian Therkildsen har fået opfyldt sin drengedrøm om at blive fartøjsejer. Foto: Svend Boye Thomsen

Der er højt humør i kabyssen.

Den nyslåede fartøjsejer Christian Therkildsen har købt godt med rundstykker, og da han opdager, at kaffebeholderen er blevet tom, skynder han sig at lave noget mere.

Vi befinder os om bord på RI 323 Kitty Susan ved kajen i Esbjerg.

Indtil for få dage siden hed fartøjet Kirsten Marie, men nu har det fået navn efter Christian Therkildsens forlovede og mormor.

Drengedrøm går i opfyldelse

Fartøjet er købt i Hvide Sande, og den nye fartøjsejer er en glad mand og godt tilfreds med handlen.

– Der er ikke noget at komme efter. Vi mangler bare lige at få styr på det sidste med AIS og E-log, så er vi good to go, siger han.

– Det har altid været en drengedrøm. Når jeg var med hernede som barn, tænkte jeg altid, at det kunne være fedt. Man bliver ikke rig af den her form for fiskeri, men idéen er, at jeg skal kunne leve af det og kunne passe mig selv, siger Christian Therkildsen.

Han deler store roser ud både til sin bankrådgiver Henrik Pagaard fra Vestjysk Bank, sin revisor Ole Christensen og til formanden for Sydvestjysk Fiskeriforening, Thomas Sloth, der har hjulpet med at få finansieringen og alt det praktiske til at falde på plads, blandt andet ved at søge tilskud hos Fiskeafgiftsfondens tilskudsordning for yngre fiskere.

– De har alle gjort deres arbejde til UG. Uden dem havde det ikke kunnet lade sig gøre, siger Christian Therkildsen.

Ung mand med erfaring

Trods sin unge alder er Christian Therkildsen en erfaren fisker. Han begyndte at fiske, da han var 16 år.

Det var et familiemedlem, der spurgte, om ikke han ville med ud at fiske. Det var han med på, og det blev en god oplevelse. Efterfølgende kom han på Fiskeriskolen i Thyborøn.

– Jeg ville egentlig ikke på fiskeriskole, for jeg havde altid gået i specialklasser og aldrig brudt mig om at gå i skole, men her fandt jeg ud af, at der var noget, jeg var god til, og at der var noget, som godt kunne hænge ved. Det var ikke bare almindelig skolegang, hvor man får stukket en bog i hånden. Der var en meget mere praktisk tilgang til tingene, siger Christian Therkildsen.

– Der var også masser af hygge og god mad. Uddannelsen på Fiskeriskolen gad jeg faktisk godt tage om igen, siger han.

Hesterejer og rødspætter

Der bliver dog næppe tid til mere skolegang lige foreløbig, for nu skal der fiskes hesterejer og rødspætter.

– Det er planen hovedsageligt at fiske hesterejer, men vi har også mulighed for at fiske rødspætter. Når vi er blevet mere trygge ved det hele, håber jeg også, at vi kan få det stillet an, så vi kan fiske tobis og sild, men vi skal ikke gabe over mere, end vi kan sluge, og det er nyt for mig at være skipper og have det fulde ansvar, så det må tage den tid, det tager, siger Christian Therkildsen.

Han lægger da heller ikke skjul på, at han især godt kan lide at fiske hesterejer.

– Rejefiskeriet er det bedste, jeg har prøvet, og det foregår kystnært, så man er ikke ude flere uger ad gangen. Det betyder, at der også er plads til at være familiefar. Det er et kæmpe plus, siger han.

Elsker det frie liv

Christian Therkildsen bor på en landejendom ved landsbyen Årre, tyve minutters kørsel nordøst for Esbjerg. Her bor han sammen med sin forlovede og deres to børn, og han skal være far igen til foråret.

– Mit eneste krav til fartøjshandlen var, at mit hus ikke skulle indgå som pant, for det er mit barndomshjem. Jeg købte det sidste år, og nu er jeg i gang med at renovere det. Det var banken heldigvis med på. Det er en landejendom med halvanden hektar jord, og jeg elsker det frie liv, både når jeg er derhjemme, og når jeg er ude at sejle, siger han.