Ombord på L 757 Aaltje Postma er Tamme Bolt og hans besætning altid parat til at gøre en forskel. De har tidligere været med til at afprøve nye fiskeredskaber, og Tamme Bolt havde derfor ikke mange betænkeligheder ved at takke ja til at lede forsøgene med den nye FloMo-trawlpose i samarbejde med Aquamind.
– Vi deltager i forsøget, fordi det kan føre til noget, vi fiskere kan bruge i fremtiden. Hvis redskabet holder, hvad det lover, så kan vi se frem til en langt bedre kvalitet og dermed også en højere pris for fangsterne, fortæller Tamme Bolt.
- Læs mere om redskabet: FloMo-fangstpose skal give danske fiskere nye muligheder
Han har tidligere været med i lignende forsøg og kender udfordringerne:
– Det kræver tid og præcision, men det er også spændende at se, hvad det kan give, siger han.
Forsøg stiller krav
At lede et forsøg kræver dog noget af fiskefartøjet og den måde, der bliver fisket på. I forsøget skal Tamme Bolt bruge FloMo i det ene af sine trawl og sammenligne resultaterne med en almindelig pose i det andet trawl.
– Vi skal nøje måle og sammenligne fiskene fra de to poser. Det handler om både kvalitet og størrelse, siger han.
Ud over den vante besætning vil der også være folk fra Aquamind med ombord. Hele indsatsen vil derfor handle om at få så gode målinger og data som muligt. Resultaterne skal så i sidste ende hjælpe med at give en klar vurdering af, om Flo-Mo med fordel kan indføres bredt i dansk fiskeri.
Start i sommeren 2025
For at gennemføre forsøget skal Tamme Bolt og hans team have de rette tilladelser. Størstedelen af deres fiskeri foregår i norsk farvand, og derfor skal de norske myndigheder give grønt lys, inden forsøgene kan gå i gang.
Og selv om tilladelserne endnu lader vente på sig, så ser Tamme Bolt optimistisk på sagen:
– Vi satser på at starte i sommeren 2025, og så vil vi være med hele vejen i de omkring tre år, som forsøget ventes at vare, slutter Tamme Bolt.