DN kritiseres for topstyring og utroværdig kommunikation

Der er intern uro i Danmarks Naturfredningsforening, hvor kritikere er utilfredse med topstyring og overdrevne kampagner på sociale medier

Maria Gjerding har været præsident for Danmarks Natufredningsforening siden 2018. Foto: Fiskeri Tidende

Det koster på troværdigheden, når Danmarks Naturfredningsforening kører bombastiske kampagner på sociale medier, hvor det efterfølgende viser sig, at budskaberne ikke tåler at blive set efter i sømmene.

Det var f.eks. tilfældet, da foreningen over flere måneder kørte en stor hvervekampagne, hvor foreningen hamrede løs på de danske fiskere, som fisker efter jomfruhummere med bundtrawl i Kattegat.

I kampagnen påstod Danmarks Naturfredningsforening blandt andet, at trawlfanget jomfruhummer skulle være mere klimabelastende end oksekød.

Det baserede Danmarks Naturfredningsforening på en rapport fra Aarhus Universitet, som foreningen selv havde bestilt, men som en lang række forskere fra både ind- og udland efterfølgende hældte af brættet i en grad, at miljøminister Magnus Heunicke (S) endte med helt at kassere den forud for forhandlingerne om fremtidens fiskeri i Danmark.

Foreningen kom også galt afsted, da den lavede en stor kampagne om miljøtilstandene i de danske fjorde. Her tegnede foreningen blandt andet et billede af, at miljøtilstanden i Roskilde Fjord skulle være meget dårlig, hvilket er forkert.

Jyllands-Posten kan nu fortælle, at interne røster i Danmarks Naturfredningsforening har fået nok.

Kritikerne beskylder ledelsen i Danmarks Naturfredningsforening for topstyring og for at gå på kompromis med fagligheden i sin kommunikation.

Redaktør på netmediet gylle.dk Kjeld Hansen forklarer til Jyllands-Posten, at Danmarks Naturfredningsforening har ændret sig fundamentalt, siden Maria Gjerding, der er tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, blev præsident for foreningen.

– Organisationen ligner i dag mere en venstrefløjskamporganisation, hvor magten er centraliseret. Forandringen er gået ud over de mere moderate kræfter i foreningen, siger Kjeld Hansen.

Danmarks Naturfredningsforenings direktør Lars Midtiby afviser over for Jyllands-Posten, at foreningen skulle have taget en venstredrejning under Maria Gjerding. Han nævner i den forbindelse, at foreningen har haft både røde og blå politikere som medlemmer af sin hovedbestyrelse og sit repræsentantskab. Han medgiver til gengæld, at der var fejl i kampagnen om Roskilde Fjord.