Fiskerne betaler igen prisen for politisk svigt i Østersøen

Selv om fiskeriet i forvejen er stærkt begrænset i Østersøen, har Ministerrådet besluttet at reducere fiskerimulighederne yderligere i 2025

Formand for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen. Foto: Fiskeri Tidende.

Ministerrådet i EU har nu fastlagt kvoterne for fiskeriet i Østersøen næste år, og det er barsk læsning for de danske fiskere.

For selv om fiskeriet i forvejen er stærkt begrænset i Østersøen, har Ministerrådet besluttet at reducere fiskerimulighederne yderligere i 2025.

– Det her er meget alvorligt, og det har potentiale til at afvikle det tilbageværende fiskeri i Østersøen. I fiskeriet har vi år efter år fisket efter biologernes anbefalinger. Alligevel står vi med en miljøkatastrofe. Derfor er det på tide, at der sættes bredt ind for at vende situationen i Østersøen, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

Kvælstof, sæl og skarv

Den voldsomme reduktion af fiskerimulighederne i Østersøen gennem de seneste år understreger, at der skal sættes ind mod alle de faktorer, der er med til at holde fiskebestandene nede.

Torskebestanden i Østersøen er den helt store udfordring, og selvom det målrettede fiskeri efter torsk har været lukket i flere år, er bestanden stadig i dårlig forfatning. Derfor har man besluttet at reducere den i forvejen beskedne bifangstkvote på torsk med 22 procent i den vestlige del af Østersøen til 266 ton.

– Man har reduceret fiskeriet i Østersøen år efter år. Man har gjort det i en grad, så der stor set ikke er noget fiskeri tilbage. Det har ingen forskel gjort for fiskebestandene. Desværre har man samtidig forsømt at gøre noget ved de presfaktorer, som i dag er langt større end fiskeriet. Det gælder sæler, skarver og udledningen af næringsstoffer i særdeleshed, siger Svend-Erik Andersen.

Umulige regler

Hos Danmarks Fiskeriforening er man også frustreret over, at man fortsat holder fast i de lukkeperioder og bifangstsregler, der spænder ben for fiskeriet efter f.eks. rødspætter i Østersøen, hvor der faktisk er mange fisk, der kan fanges bæredygtigt.

– Det er regler, som ingen betydning har for torskebestanden, men som gør, at der ikke må fiskes efter f.eks. rødspætter på de tidspunkter af året, hvor mulighederne for at fange dem er bedst. De regler vælger man at holde fast i, og det giver ingen mening, siger Allan Buch, næstformand i Danmarks Fiskeriforening og formand for Bælternes Fiskeriforening.

– Med det, man har lagt op til nu, mener jeg, det er nødvendigt at undersøge mulighederne for at give oplægningsstøtte til fiskerne. Man kan ikke forlange af folk, at de skal leve af fiskeriet, når der ikke er mulighed for at fange fisk, siger Allan Buch.

Fiskerne betaler igen prisen for politisk svigt i Østersøen

Selv om fiskeriet i forvejen er stærkt begrænset i Østersøen, har Ministerrådet besluttet at reducere fiskerimulighederne yderligere i 2025

Fiskerne betaler igen prisen for politisk svigt i Østersøen

Selv om fiskeriet i forvejen er stærkt begrænset i Østersøen, har Ministerrådet besluttet at reducere...