Fødevareministeren: EU’s voldgiftssag mod Storbritannien er afgørende for danske fiskere

Fødevareminister Jacob Jensen glæder sig over EU's voldgiftssag mod Storbritanniens tobisforbud, der har ramt danske fiskere hårdt

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V). Arkivfoto

Fødevareminister Jacob Jensen (V) er tilfreds med EU’s beslutning om at indlede en voldgiftssag mod Storbritannien som reaktion på deres forbud mod tobisfiskeri i britiske farvande.

Jacob Jensen understreger, at sagen har særlig stor betydning for Danmark, der har hele 96 procent af EU’s kvote for tobis og er særligt afhængig af adgangen til britisk farvand.

– Jeg er meget tilfreds med, at EU-Kommissionen i dag har meddelt, at man vil indlede en voldgiftsag mod Storbritannien på grund af deres forbud mod fiskeri efter tobis. Det er første gang, at der indledes en voldgift under Brexit-aftalen, og det vidner om sagens store alvor, siger Fødevareministeren.

Forbud hårdt for danske fiskere

Han understreger, at Danmark har presset hårdt på for at få sagen frem i EU-systemet:

– Fra dansk side har vi gjort alt, hvad vi kunne for at presse på for en løsning. Det britiske forbud mod fiskeri af tobis rammer nemlig Danmark ekstra hårdt, fordi danske fiskere har 96 pct. af den samlede EU-kvote, og langt størstedelen af det danske fiskeri efter tobis foregår i britisk farvand.

Jacob Jensen lægger vægt på, at han som dansk fiskeriminister vil kæmpe for at sikre de danske fiskeres interesser.

– Jeg havde selvfølgelig håbet på, at vi kunne forhandle en løsning på plads med Storbritannien. Jeg håber meget, at der kommer en løsning, så danske fiskere igen kan fiske tobis i britisk farvand, når næste års tobissæson begynder. Det er klart, at jeg som dansk fiskeriminister vil gøre alt, hvad jeg kan, for at sikre danske fiskeriinteresser, siger Jacob Jensen.

EU har taget et vigtigt skridt

Forbuddet mod tobisfiskeri, der trådte i kraft den 26. marts 2024, har betydet, at danske fiskere – som normalt har omfattende aktiviteter i de britiske farvande – ikke længere har adgang til de områder, hvor de tidligere har fisket. Ifølge rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) er der tale om et bæredygtigt fiskeri, hvilket yderligere har fået fødevareministeren til at reagere skarpt.

EU’s beslutning om at tage sagen til voldgift er derfor, ifølge Jacob Jensen, et vigtigt skridt mod at beskytte de danske fiskeres rettigheder og sikre, at Storbritannien overholder Brexit-aftalen.

– Det britiske forbud har store konsekvenser for de danske fiskere, og vi har behov for at få genoprettet balancen i overensstemmelse med aftalen, udtaler fødevareministeren.

EU har tidligere forsøgt at finde en løsning gennem konsultationer, men da disse ikke førte til en aftale, er voldgiftsdomstolen næste skridt.

 

 

 

Fødevareministeren: EU’s voldgiftssag mod Storbritannien er afgørende for danske fiskere

Fødevareminister Jacob Jensen glæder sig over EU's voldgiftssag mod Storbritanniens tobisforbud, der har ramt danske fiskere hårdt

Fødevareministeren: EU’s voldgiftssag mod Storbritannien er afgørende for danske fiskere

Fødevareminister Jacob Jensen glæder sig over EU's voldgiftssag mod Storbritanniens tobisforbud, der har ramt danske...