Professor:  Vi ved ikke nok om, hvordan dyrene reagerer på møllekabler

Havvindmølleparken Horns Rev 1. Foto: Vattenfall

Der findes alt for lidt data til at konkludere, at krebsdyr og rejer påvirkes negativt af ilandføringskablerne fra havvindmølleparker.

Det oplyser Mikael van Deurs, professor hos DTU Aqua. Han var i 2011 medforfatter til en rapport om, hvordan fiskebestandene reagerede på Horns Rev 1 havvindmølleparken. Hans udtalelse kommer i forbindelse med, at hestereje-fiskere i Esbjerg mistænker kabler fra havvindmølleparker for at påvirke rejebestanden negativt.

– Det er ikke usandsynligt, at dyr i havet registerer det elektromagnetiske felt omkring et kabel på havbunden. Men hvordan dyrene rent faktisk reagerer på dette – det ved vi ikke nok om, siger han.

Han tilføjer, at det først er i løbet af den seneste tid, at forskere er begyndt at have fokus på netop dette område, og at der er planer om at undersøge, hvordan fisk reagerer på elektromagnetisme.

For lidt forskning om emnet

Hans udtalelse understøttes af rapporten “Effects of operational off-shore wind farms on fishes and fisheries”, som DTU offentliggjorde i 2022.
Rapporten konkluderer blandt andet, at der er begrænset forskning omkring elektromagnetiske felters påvirkning af krebsdyr, herunder rejer, i forbindelse med havvindmølleparker.

Dog angiver rapporten, at effekter på krebsdyr potentielt kan forekomme, især for arter, der bruger magnetiske felter som en del af deres navigation eller andre biologiske processer.

Rapporten konkluderer endvidere, at laboratorieforsøg har vist, at krebsdyr kan registrere elektromagnetiske felter, men der er ingen stærk evidens for, at disse felter forårsager væsentlige negative fysiologiske eller adfærdsmæssige ændringer i det åbne hav.