Generationsskifte-regler spænder ben for unge ålefiskere

Selv om ålebestanden ser ud til at være i fremgang, spænder regler om generationsskifte ben for, at en ny generation kan komme ind i fiskeriet

Lokale fiskere skal stoppe med at fiske, selv om der er mange ål.

Sådan lød en overskrift forleden på TV2 Øst.

TV-stationen havde været forbi havnen i Karrebæksminde for at tale med den lokale bundgarnsfisker Thomas Ditlevsen i forbindelse med, at efterårsfiskeriet efter blanke ål blev lukket ned den 15. september, inden det for alvor nåede at komme i gang.

Der er ellers meget, der tyder på, at ålebestanden har det markant bedre end sit rygte.

Thomas Ditlevsen fortæller til Fiskeri Tidende, at han har fanget knap 6.000 kilo ål i år mod godt 3.000 kilo sidste år.
– Der er ingen tvivl om, at der er flere ål nu, end der var for ti år siden, siger Thomas Ditlevsen.

Bekræftes af landingstal

Et kig på landingstallene for fiskeriet efter gule ål indikerer, at han har ret.

I gennemsnit har de danske fiskere landet 64.000 kilo gule ål om året de seneste ti år (beregnet fra 1. januar til 31. august hvert år). Både sidste år og i år har tallet være over 70.000 kilo. Her skal man endda have med, at fiskeritrykket er faldet markant over årene.

Alligevel er det vigtige fiskeri efter blanke ål om efteråret stort set lukket ned. Det skyldes, at man på EU-niveau har besluttet, at der skal være forbud mod ålefiskeri fra 15. september og et halvt år frem.

Blankålsfiskeriet har traditionelt været den del af ålefiskeriet, der har fyldt mest i Danmark, og før man begrænsede fiskeriet i efterårsmånederne, landede de danske fiskere blanke ål hvert år for et tocifret millionbeløb. I år har fiskerne blot landet blanke ål for 600.000 kroner.

Et andet stort problem for de danske ålefiskere er, at man for år tilbage indførte regler, som forhindrer nye fiskere i at komme ind i fiskeriet.

Disse regler har betydet, at gennemsnitsalderen for ålefiskerne i Danmark nærmer sig 70 år, og for en ung fisker som Thomas Ditlevsen kan det kun lade sig gøre at fiske ål, fordi han fisker sammen med sin far, som har en ålelicens.

– Som reglerne er nu, så er det helt slut med bundgarnsfiskeriet om 15 år, konstaterer Thomas Ditlevsen.

Lav en fond som i Holland

Kollegaen Thomas Bierberg-Christensen deler frustrationen.

Han er bierhvervsfisker på Roskilde Fjord, hvor hans fiskeri er begrænset til, at han må fiske med seks kasteruser efter ål. Havde reglerne givet mulighed for det, ville han gerne have fisket på fuld tid.

Thomas Bierberg-Christensen fortæller, at der i år er fanget rigtig mange ål i Roskilde Fjord, og at bestanden ser ud til at få det bedre år for år.

Regionalavisen Sjællandske bragte for nylig en artikel, hvor lektor og havbiolog ved DTU Aqua Mikael van Deurs bekræftede, at ålebestanden har det rigtig godt i fjorden.

Både Thomas Ditlevsen og Thomas Bierberg-Christensen håber, at reglerne når at blive lavet om, inden ålefiskeriet helt forsvinder fra Danmark.

De peger begge på, at man i Holland har oprettet en fond, hvor licenserne administreres på den måde, at når en fisker stopper, så kan en ny fisker komme ind.

Deres opfordring til politikerne er, at man laver en lignende ordning i Danmark.

Massiv forurening med mikroplast i Limfjorden

Forureningen udgør en alvorlig trussel mod økosystemet, da mikroplast kan ændre fødekæder, skade marine arter og forstyrre biodiversiteten

Massiv forurening med mikroplast i Limfjorden

Forureningen udgør en alvorlig trussel mod økosystemet, da mikroplast kan ændre fødekæder, skade marine arter...